Μαλλιά: Έξι τρόποι προστασίας ενάντια στην αστική μόλυνση

Οσοι ζούμε στην πόλη είναι δύσκολο να αποφύγουμε την επαφή με τη ρύπανση και τον μολυσμένο αέρα. Τα μικροσωματίδια στον αέρα, τα βαρέα μέταλλα και οι τοξικές ουσίες επιβαρύνουν το δέρμα και τα μαλλιά και μακροπρόσθεσμα προκαλούν ορατές βλάβες και την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Η διαδικασία είναι αναπόφευκτη στο αστικό περιβάλλον. Και παρόλο που δεν μπορούμε να θωρακίσουμε 100% τα μαλλιά μας ενάντια σε αυτό το φαινόμενο, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια βήματα ώστε να μειώσουμε σημαντικά αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Τα παρακάτω απλά βήματα θα εξασφαλίσουν τη σωστή προστασία και ενδυνάμωση των μαλλιών μας ενάντια στη αστική μόλυνση.

# Λουζόμαστε με ένα σαμπουάν και μία μάσκα αποτοξίνωσης του τριχωτού

Συστατικά με αποτοξινωτική και εξυγιαντική δράση είναι ο ενεργός άνθρακας, ο άργιλος και αντιοξειδωτικά φυτικά εκχυλίσματα, όπως της μέντας, του ευκάλυπτου, του δεντρολίβανου. Επιπλέον αποφεύγουμε το καθημερινό λούσιμο γιατί ευαισθητοποιεί το ήδη ταλαιπωρημένο τριχωτό και την τρίχα. Ανάμεσα σε δύο λουσίματα, για να φρεσκάρουμε τα μαλλιά, χρησιμοποιούμε ένα dry shampoo. Επίσης, δεν το παρακάνουμε με τα προϊόντα αποτοξίνωσης. Μία φορά την εβδομάδα, αν έχουμε λιπαρά μαλλιά, και μία φορά τον μήνα αν έχουμε ξηρά, είναι αρκετή.

# Προσφέρουμε ενισχυμένη θρέψη

Μετά το κάθε λούσιμο, επιλέγουμε μια μάσκα θρέψης και αναδόμησης. Ετσι θα ενισχύσουμε όλο το μήκος της τρίχας και θα αποφύγουμε την ψαλίδα. Επιπλέον, η μάσκα θα προσφέρει την υγρασία και τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται η τρίχα ώστε να ξαναγίνει απαλή και λαμπερή.

#Τα προστατεύουμε από το σπάσιμο

Αν τα μαλλιά μας εξακολουθούν να είναι πολύ μπερδεμένα, πριν τα χτενίσουμε απλώνουμε ένα εξειδικευμένο έλαιο. Στη συνέχεια τα χτενίζουμε προσεκτικά για να μη σπάσουμε την τρίχα.

# Επενδύουμε σε ενυδατικές leave-in συνθέσεις

Μετά το λούσιμο και το απαλό σκούπισμα των μαλλιών, εφαρμόζουμε μια ενυδατική κρέμα που δεν ξεπλένεται. Η δράση της θα σφραγίσει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια της τρίχας και θα την τυλίξει με ένα φιλμ προστασίας ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα όμως θα της χαρίσει επιπλέον ελαστικότητα και απαλότητα, ενώ θα καταπολεμήσει το φριζάρισμα.

#Περιορίζουμε το θερμό στάιλινγκ

Είναι γνωστό ότι τα εργαλεία θερμού στάιλινγκ επιδεινώνουν την αφυδάτωση και την άγρια υφή των μαλλιών. Γι’ αυτό ιδανικά τα αφήνουμε να στεγνώνουν φυσικά, όσο πιο συχνά μπορούμε. Αν είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μία σύνθεσης θερμοπροστασίας πριν χρησιμοποιήσουμε το πιστολάκι ή το σίδερο για μπούκλες ή ίσιωμα.

Extra tip: Oταν κυκλοφορούμε στο κέντρο, πιάνουμε τα μαλλιά μας σε ένα σινιόν ή αλογοουρά ή φοράμε ένα καπέλο. Ετσι δε θα κάνουν κόμπους και θα προστατεύονται από το οξειδωτικό στρες. Όταν μετακινούμαστε με μηχανάκι ή ποδήλατο, φοράμε κράνος, κάτι που είναι απαραίτητο εξάλλου για την ασφάλειά μας.

#Χτενίζουμε τα μαλλιά μας κάθε βράδυ

Είναι ένα παραδοσιακό μυστικό ομορφιάς αιώνων που φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα. Το χτένισμα των μαλλιών πριν κοιμηθούμε οξυγονώνει το τριχωτό και μοιράζει ομοιόμορφα τα φυσικά του έλαια στο κεφάλι αλλά στην τρίχα. Επίσης, αφαιρεί ένα μέρος από τα υπολείμματα της ρύπανσης και του στάιλινγκ.


Πηγή