Λιβύη: Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 5 μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας

Η τραγική είδηση επιβεβαιώνεται μετά από ώρες. Στο τροχαίο δυστύχημα σκοτώνονται 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας υπαξιωματικός κι δύο νοσοκόμες μαζί με άλλα δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς. Ο πατέρας τους που μιλάει στο Live News προσπαθεί να συνειδητοποιήσει το τραγικό χτύπημα της μοίρας.

«Είναι μία παλγιομετωπική σύγκρουση και πήρε φωτιά το λεωφορείο, αυτό έχει γίνει. Αυτά που έχουν δημοσιευτεί από τοπικά βίντεο και λοιπά είναι τα πιο πειστικά. Οι άνθρωποι που είναι εκεί που έγινε η σύγκρουση είναι νεκροί», είπε ο πατέρας τους.

Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι όταν το λεωφορείο που μετέφερε τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο που πήγαινε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο σημείο επικρατεί πανδαιμόνιο. Πέντε Έλληνες είναι νεκροί, με τους τραυματίες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

«Τα παιδιά είναι νεκρά και οι άλλοι 3 συνάνθρωποί μας κι αυτοί νεκροί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να βγουν όταν πήρε φωτιά διότι είχαν χτυπηθεί», είπε ο πατέρας των θυμάτων.

Ανάμεσα στα 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν και η 40χρονη Εύη, που υπηρετούσε ως νοσηλεύτρια στην Πολεμική Αεροπορία, με την τραγική ιστορία που αποκαλύπτεται για τη ζωή και τα διαδοχικά χτυπήματα της μοίρας να συγκλονίζουν από το πρωί ολόκληρη τη χώρα.

Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της που ήταν ιπτάμενος, έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.

«Η ιστορία είναι πραγματικά φοβερή, δεν πιστεύω να υπάρχει κάτι πιο φοβερό και πιο τραγικό σε άνθρωπο. Και μακάρι να μην συμβεί και σε κανέναν», είπε ο ξάδερφος της 40χρονης.

Ο θείος της 40χρονης είχε σκοτωθεί στις 23 Μάϊου του 1980 όταν το αεροσκάφος του παρουσίασε βλάβη και συνετρίβη πάνω από τη Λαμία. Η αυτοθυσία του θείου της, που προτίμησε να μην εγκαταλείψει το αεροσκάφος για να μην συντριβεί μέσα στην πόλη, έπαιξε ρόλο όπως είχε αποκαλύψει η ίδια, στην επαγγελματική της επιλογή…

«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ… Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…», είχε αναφέρει η 40χρονη.

Λίγα χρόνια αργότερα το 2005 έρχεται ακόμα ένα σκληρό χτύπημα της μοίρας. Ο αδερφός της 40χρονης χάνει τη ζωή του, σε τροχαίο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

«Στο τέλος της ημέρας θέλω απλά να είμαι περήφανη που άνοιξα την καρδιά μου ακόμα και αν πληγώθηκε. Περήφανοι για τους λίγους φίλους που στάθηκαν άτεγκτοι πυλώνες να με ξαναχτίσω όποτε γκρεμίστηκα», είχε πει η 40χρονη.

Την απώλεια του αδερφού της δεν κατάφερε να την ξεπεράσει ποτέ, όπως έλεγαν ορισμένοι από τους ανθρώπους που την ζούσαν καθημερινά.

«Είμαι περήφανη για τον τρόπο που άνθισα και αναπτύχθηκα. Στο τέλος της ημέρας να είμαι περήφανη που έχω βιώσει την αγάπη σε κάθε έκφανση».

«Ο αδερφός της ο Βασίλης – τον έβγαλαν Βασίλη τιμητικά για το όνομα του πεσόντος της οικογένειά μας – σκοτώθηκε πριν χρόνια σε τροχαίο και αυτός στην Βουλιαγμένης και τώρα σκοτώθηκε και η Εύη», συμπλήρωσε ο ξάδερφος της 40χρονης.

Η τραγική είδηση για τον χαμό της 40χρονης σκόρπισε θλίψη και στον τόπο καταγωγής της, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με συγγενείς και φίλους να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν όλα όσα συνέβησαν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το αλαλούμ στην ενημέρωση, με το ΓΕΕΘΑ για αρκετές ώρες να κάνει λόγο για τροχαίο με τραυματίες, παρά το γεγονός πως στη Λιβυή η πολύνεκρη τραγωδία είχε γίνει πρώτο θέμα, με αυτά τα πλάνα να πλαισιώνουν την είδηση. Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδόσει μία ώρα αργότερα και το υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα 5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα το ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για δυστύχημα με 3 νεκρούς και δύο αγνοούμενους.

Το πρωί η τραγωδία επιβεβαιώθηκε και ενημερώθηκαν επίσημα οι συγγενείς των θυμάτων. Οι πρώτοι νεκροί των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό από το μακρινό 1993, όταν ο λοχίας Μιχάλης Σούμπουρος είχε σκοτωθεί σε ενέδρα ανταρτών.


Πηγή