Επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη (12/1) ο διευθυντής της CIA Oυίλιαμ Μπερνς ο οποίος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη.
Η συνάντηση πραγματοποιείται, δύο μήνες μετά την έκδοση στις ΗΠΑ ενός Λίβυου υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση του Λόκερμπι.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στο αλ Ραζμά (25 χλμ ανατολικά της Βεγγάζης), για να συναντήσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
«Ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς», παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς και του αρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών Χουσεϊν αλ Αγιέμπ, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της λιβυκής κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπερνς –που ασκεί τα καθήκοντά του από τον Μάρτιο του 2021– «τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, αλλά της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται από το αντίπαλο στρατόπεδο στην ανατολική Λιβύη, εξέδωσε στα μέσα Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τον Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι έναν ύποπτο για την επίθεση σε αεροπλάνο της Pan-Am, το 1988, πάνω από το Λόκερμπι στη Σκωτία, στην οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι.
Μετά την έκδοση αυτή, η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δέχτηκε σφοδρή κριτική από την κοινή γνώμη καθώς και από τους πολιτικούς της αντιπάλους και τους υπερασπιστές δικαιωμάτων που πίστευαν ότι ο φάκελος του Λόκερμπι, που έκλεισε το 2003, δεν έπρεπε να ξανανοίξει.
Πολλοί αναλυτές είπαν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης ανέλαβε τον κίνδυνο να εκτεθεί σε τέτοια κριτική με την ελπίδα, σε αντάλλαγμα για αυτήν την έκδοση, να έχει αυξημένη αμερικανική υποστήριξη εναντίον των αντιπάλων της σε αυτή τη βαθιά διχασμένη χώρα.
Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ο Ντμπέιμπα διαβεβαίωσε ότι «ενήργησε με σεβασμό στην κυριαρχία της Λιβύης» και αρνήθηκε ότι θέλει να εκδώσει τον Αμπντάλα Σενούσι, πρώην αρχηγό της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών επί ηγεσίας του Μουαμάρ Καντάφι.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι το 2011, με αντίπαλες δυνάμεις, μυριάδες ένοπλες πολιτοφυλακές και ξένους μισθοφόρους διασκορπισμένους σε όλη τη χώρα εν μέσω ξένων παρεμβάσεων.
cnn.gr