Λιβύη: Αγώνας δρόμου για τα σωστικά συνέργεια – Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί

Τα σωστικά συνεργεία στη Ντέρνα, στη βορειοανατολική Λιβύη επιχειρούν νύχτα και ημέρα, προσπαθώντας να βρουν νεκρούς κάτω από τόνους λάσπης, νερού και χαλασμάτων.

Περισσότεροι από 11.000 είναι οι νεκροί από το φονικό χτύπημα του Daniel στην πόλη των 120.000 κατοίκων ενώ οι αγνοούμενοι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές είναι πάνω από 10.000. Η δυστυχία και ο ανθρώπινος πόνος ξεχειλίζουν από τα συντρίμμια.

Μία μητέρα ψάχνει τα χαλάσματα του σπιτιού της με τα χέρια της. Ο σύζυγος και τα παιδιά της είναι θαμμένα στο σημείο.

«Ούτε μία σωρός Θεέ μου! Ούτε μία σωρός, αφήστε να βρω μία. Θεέ μου λυπήσου μας!», είπε μία γυναίκα που επέζησε.

Ένας άνδρας έχασε τα τέσσερα παιδιά και το εγγόνι του. Εκατοντάδες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

«Οι γείτονες μου είπαν πως τους έθαψαν. Τους βρήκαν και τους τέσσερις νεκρούς στο πάτωμα στο σαλόνι. Δεν με θλίβει τόσο ο θάνατός τους όσο ότι δεν μπόρεσα να είμαι καλός πατέρας για αυτά», δήλωσε ένας επιζών.

Σκηνικό καταστροφής και απελπισίας στα συντρίμμια στη Ντέρνα

Από τα 1.500 κτίρια της πόλης περισσότερα από 850 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τοπικά μέσα αναφέρουν πως από την περιοχή μέσα σε 7 ημέρες έχουν φύγει 46.000 άνθρωποι.

Στη Ντέρνα σήμερα φτάνουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Παρά τη μεγάλη παγκόσμια κινητοποίηση οι ανάγκες των επιζώντων ξεπερνούν κατά πολύ τους τόνους τροφής και ιατροφαρμακευτικού υλικού που παραδίδεται στις αρχές της Λιβύης.

Με χιλιάδες σωρούς να βρίσκονται ακόμη κάτω από συντρίμμια και τις θερμοκρασίες στην περιοχή να παραμένουν σταθερά πάνω από τους 29 βαθμούς οι ειδικοί προειδοποιούν πως πολύ σύντομα η περιοχή θα έρθει αντιμέτωπη με κύμα μολυσματικών ασθενειών.

Το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς και η έλλειψη σε πόσιμο νερό είναι μεγάλη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του σήμερα αναφέρει πως περισσότεροι από 150 άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από κατανάλωση ακατάλληλου νερού.


Πηγή