Καθόλου θετική δεν είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό, όπως αναφέρει στο CNN Greece η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο και στο δείκτη θετικότητας, με την ειδικό να προτείνει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την ανακοπή ενδεχόμενου κύματος.
Σύμφωνα με τηνη κυρία Λινού, «έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά και ο δείκτης θετικότητας. Προχτές, την Τρίτη ήταν πολύ ψηλά στο 11 βέβαια μετά από Σαββατοκύριακο και χτες, Τετάρτη ήταν γύρω στο 5,5 με 6. Δεν είναι ενθαρρυντικά τα πράγματα».
«Κάλο θα είναι άμεσα να υπάρξουν μέτρα για τη μάσκα και πιθανόν και για τους εσωτερικούς χώρους για αποφυγή συνωστισμού. Τίποτα άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή αλλά είναι σημαντικό να τηρηθούν μέτρα», τονίζει.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας για τις μάσκες.
«Το βασικότερο μέτρο είναι η μάσκα. Οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη, δηλαδή σε χώρους όπου είσαι αναγκασμένος να είσαι σε λιγότερη από ένα μέτρο απόσταση από κάποιον άλλον ακόμα και αν είναι σε ανοιχτά θέατρα, σε ανοιχτές γενικά εκδηλώσεις. Πρέπει επίσης να υπάρξει πλήρης αποφυγή συνωστισμού ειδικά σε εσωτερικούς χώρους», είπε ενώ τόνισε πως και σε χώρους που υπάρχει κλιματισμός είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.
Αναφορικά με την τουριστική περίοδο που διανύουμε, είπε πως «άμεσα, θα πρέπει και στα ΜΜΜ να γίνει υποχρεωτική χρήση μάσκας. Στα αεροπλάνα είναι απαράδεκτο το ότι δεν χρησιμοποιείται υποχρεωτικά. Το ίδιο ισχύει και στα λεωφορεία, στις υπεραστικές συγκοινωνίες, τα τρένα καθώς και τους χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια δηλαδή, στους σταθμούς τρένων, μετρό».
Αν δεν ληφθούν μέτρα θα αυξηθούν δραματικά οι αριθμοί, τόνισε «και όταν αυξάνονται οι αριθμοί αναγκαστικά μεταξύ αυτών θα υπάρξουν και κάποια σοβαρά κρούσματα».
Τέλος, σημειώνει πως η εικόνα μπορεί να αλλάξει δραματικά και τον επόμενο μήνα και όχι από το φθινόπωρο όπως εκτιμάται.
Αυξήθηκαν τα κρούσματα, όχι όμως οι θάνατοι
Σημειώνεται πως για την ώρα, πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση στον αριθμό των θανάτων ή των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ καθώς από τους 130 διασωληνωμένους και τους 9 θανάτους της 1ης Ιουνίου, δεκαπέντε ημέρες μετά οι αριθμοί αυτοί είναι 15 θάνατοι και 105 διασωληνωμένοι.
Χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν συνολικά 773 ασθενείς, με τους 549 σε απλές κλίνες και τους 224 σε Μονάδες. Από τους τελευταίους οι 103 είναι διασωληνωμένοι.
Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 130 εισαγωγές ασθενών, με τις 80 να γίνονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Τουλάχιστον 11 εισαγωγές έγιναν σε νοσοκομεία της Κρήτης, άλλες 12 σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και οι υπόλοιπες στην υπόλοιπη επικράτεια, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας οι ειδικοί, ο αριθμός των ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων ακολουθεί με διαφορά περίπου δύο εβδομάδων την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων όταν αυτή καταγράφεται.
Πλεύρης: Αναμένεται θερινό κύμα ωστόσο δεν θα χρειαστούν μέτρα
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να δείχνει την ανάγκη επιστροφής των μέτρων, ενώ σημείωσε πως «θα υπάρχει ένα θερινό κύμα που δεν θα μας επηρεάσει».
Παράλληλα, ζήτησε από τις ευάλωτες ομάδες «να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας».
«Θα υπάρξει ένας σχεδιασμός από Σεπτέμβριο καθώς αναμένεται άνοδος κρουσμάτων και αναλόγως της πίεσης που θα ασκηθεί μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά (μέτρα) αλλά μπορεί να μην ενεργοποιηθεί τίποτα», σημείωσε.
cnn.gr