Τις πιθανότητες ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή της Θήβας λόγω των τελευταίων συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων που έχουν επιφέρει ανησυχία, αναλύει ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας «από τον Δεκέμβριο του 2020, εδώ δηλαδή και 16 μήνες, έχει αρχίσει μια ασθενής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών και μέχρι τώρα έχει δώσει 3.000 σεισμούς με μέγεθος έως 4,7 βαθμών Ρίχτερ».
Ο κ Λέκκας ξεκαθαρίζει ότι είναι μία παρόμοια σεισμική ακολουθία όπως με το Αρκαλοχώρι όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το γεοτεκτονικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο των Θηβών είναι τελείως διαφορετικό από την Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλει η μια κατάσταση να ακολουθήσει την άλλη.
Ο κ. Λέκκας συνεχίζει:
«Όμως με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία βλέπουμε, και αυτό είναι ένα πόρισμα δεκάδων επιστημόνων που δημοσίευσαν μία εργασία σε διεθνές περιοδικό, ότι στην περιοχή των Θηβών το 1914 εκδηλώθηκε ένας σεισμός των 6 βαθμών περίπου. Θεωρούμε ουσιαστικά οροφή αυτόν τον σεισμό με πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Πολύ μικρή πιθανότητα αλλά πιθανή».
Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει έστω και αυτή η μικρή πιθανότητα σεισμού;
Προετοιμαζόμαστε, εξηγεί ο κ. Λέκκας, στο μέτρο που μπορούμε να προετοιμαστούμε γιατί ένας σεισμός δεν μπορεί να σταματήσει όπως λόγου χάρη μία πυρκαγιά ή μια πλημμύρα.
Τέλος, όσο για το αν υπάρχει κάποιο άλλο σημείο που τον ανησυχεί ο κ. Λέκκας λέει: «Δεν με ανησυχεί κάποια συγκεκριμένη περιοχή αλλά ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε γίνει σεισμός να μπορούμε να επέμβουμε».
Τσελέντης: Το ιστορικό της περιοχής μας κάνει πιο επιφυλακτικούς
Για την συνεχή σεισμική ακολουθία στη Θήβα μίλησε και ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης.
Η σεισμική έξαρση πιθανόν θα σβήσει, εκτίμησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ωστόσο, ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε ότι το ιστορικό της περιοχής, που είχε δώσει την περίοδο 1977-1981 ακόμη και σεισμό 6,2 Ρίχτερ στο Καπαρέλι Θηβών, αλλά και η γειτνίασή της με τον Κορινθιακό Κόλπο, «μας κάνει πιο επιφυλακτικούς».
Παπαζάχος: Περίεργη η κατάσταση στη Θήβα
Στο Mega μίλησε σχετικά ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη. Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη.
Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.
«Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως.
Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.
cnn.gr