Πρόταση εύκολη και νόστιμη, που αξίζει να δοκιμάσεις.
Υλικά:
ψιλοκομμένο άνηθο
πιπέρι (για τη μπεσαμέλ)
αλάτι (για τη μπεσαμέλ)
50 γρ. αλεύρι (για τη μπεσαμέλ)
3,5 φλιτζάνια ζεστό γάλα (για τη μπεσαμέλ)
50 γρ. βούτυρο (για τη μπεσαμέλ)
Τριμμένη Παρμεζάνα
άσπρο πιπέρι
Αλάτι
8 πράσινα λαζάνια (με σπανάκι)
ελαιόλαδο
400 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένη φρέσκια τομάτα
1 σφηνάκι βότκα
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. φιλέτα φρέσκου σολομού
2 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
200 γρ. σολομό καπνιστό
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβετε τον φρέσκο σολομό, και τον σοτάρετε για λίγα λεπτά σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε όλα μαζί για μερικά λεπτά ακόμα. Τα σβήνετε με το κρασί ή τη βότκα. Προσθέτετε την τομάτα και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τον σολομό να κρυώσει. Στο διάστημα αυτό, σοτάρετε το σπανάκι σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με μπόλικο άνηθο. Κόβετε τον καπνιστό σολομό σε λεπτές λωρίδες. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ.
ιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
Ρίχνετε λίγο λίγο το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να γίνει μία λεία και ελαφρώς πηχτή σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος, απλώνετε το μισό μίγμα σολομού-ντομάτας και τις μισές λωρίδες καπνιστού σολομού.
Σκεπάζετε με τη μισή ποσότητα του σπανακιού, αραδιάζετε από πάνω τα μισά φύλλα των λαζανιών, τα σκεπάζετε με τη μισή μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με μπόλικο τυρί τριμμένο. Επαναλαμβάνετε από πάνω με τα υπόλοιπα υλικά: Σολομός, σπανάκι, λαζάνια, μπεσαμέλ, τυρί τριμμένο. Βάζετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC και ψήνετε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθούν τα λαζάνια. Δοκιμάζετε αν ψήθηκαν βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν η λάμα εισχωρεί με ευκολία είναι έτοιμα. Τα αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρετε.
Πηγή