Λάδι: Τι διευκρινίζει η ΑΑΔΕ για το καθεστώς διακίνησης του

Διευκρινίσεις για το καθεστώς διακίνησης του λαδιού έδωσε σήμερα ο διοικητής της  ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στο καθεστώς διακίνησης του λαδιού. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν κυνηγάμε τέτοια πράγματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στον τομέα της δωρεάν διάθεσης του λαδιού μεταξύ των συγκοινωνών .Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει τι έχει γίνει» υπογράμμισε ο κ. Πιτσιλής.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν γίνεται εμπόριο μέσω τενεκέ λάδι. «Αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το ρυθμιστικό πλαίσιο όχι με το φορολογικό. Εμείς ασχολούμαστε με το εμπόριο, όχι με την δωρεάν διάθεση.  Ειλικρινά, δεν έχουμε καταλάβει ποιος ρίχνει λάδι στη φωτιά»  απάντησε.

Ενώ όσον αφορά στο εάν είναι αναγκαίο το δελτίο αποστολής για τη δωρεάν διάθεση του λαδιού επεσήμανε

«Εμείς δεν είπαμε τίποτα. Δεν είδα καμία κυβερνητική ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε. Ό,τι ισχύει ισχύει δεν έχει αλλάξει κάτι. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε στοχεύσει – και δεν έχει να κάνει μόνο με το λάδι αλλά γενικά με τη  διακίνηση των αγαθών  είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής που έρχεται το οποίο θα αφορά εμπόρους και εμπορικές συναλλαγές »,είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Οι δηλώσεις του Μαρινάκη και του Δήμα

Υπενθυμίζεται πως για  τη μεταφορά λαδιού σε τενεκέδες μεταξύ συγγενών και φίλων μίλησαν χθες ο  υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας αλλά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

 Και οι δύο  είχε πει πως δεν αλλάζει κάτι και ότι θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς διακίνησης μικρής ποσότητας ελαιόλαδου. Αυτό είχε  ξεκαθαρίσει ο κ. Δήμας.  «Δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή σε αυτό. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν» είχε τονίσει.

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιόλαδου ισχύει από το 2017» είχε αναφέρει τονίζοντας ότι «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιόλαδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων». Όπως είχε επισημάνει ο κ. Δήμας «αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».

Ο κ. Δήμας είχε αναφερθεί και στη στρατηγική της κυβέρνησης για την τυποποίηση του ελληνικού ελαιόλαδου. «Η προώθηση της τυποποίησης αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος είναι να εξάγουμε ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιημένο, αυξάνοντας τον πλούτο που παράγει ο κλάδος», είχε πει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είχε  σημειώσει τη σημασία των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της ΑΑΔΕ. «Από την 1η Μαΐου 2025, οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν μηδενική απόκλιση στα ηλεκτρονικά τους βιβλία. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», είχε πει.

«Για το θέμα του ελαιόλαδου και ειδικότερα για τον κλάδο αυτό ήδη από το περασμένο έτος, από το 2024 έχει υπογραφεί μια παράταση. Άρα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το σημερινό status quo και αυτό είναι το ζητούμενο» είχε συμπληρώσει ο κ. Δήμας.

«Δεν θέλουμε να έχουμε την μεγάλη διακίνηση χύμα ελαιόλαδου ή ακόμα και την πώληση του ελληνικού ελαιόλαδου σε ξένες χώρες όπου το τυποποιούν και έχουν πολύ μεγαλύτερο πλούτο» είχε συμπληρώσει ο υφυπουργός.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση είχε πει «Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων». Να σημειωθεί ότι ο θόρυβος για τη διακίνηση ελαιόλαδου ξεκίνησε μετά από τις πληροφορίες ότι θα κατατεθεί τροπολογία για πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ σε όσους μεταφέρουν ελαιόλαδο με τον τενεκέ των 17 λίτρων, δίχως παραστατικά.

«Ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιόλαδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση»  είχε τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης . Παράλληλα είχε αναφέρει πως   «αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά. Είναι κάτι νομίζω που όσοι προσπάθησαν να μπούνε στο κάδρο της δημοσιότητας των τελευταίων ημερών, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, ξέρανε, νομίζω, ότι απλά, συνειδητά, εξαπατούν τους πολίτες»


enikonomia.gr