Όλα τα όπλα από τη φαρέτρα της είναι διατεθειμένη να ανασύρει η Αθήνα, για να «κόψει» τα καινούργια «φτερά», που η Άγκυρα πασχίζει να αποκτήσουν τα πολεμικά της αεροσκάφη, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο της περαιτέρω υποβάθμισης της αεροπορικής της ισχύος.
Κορυφαία πηγή διαμήνυε στο CNN Greece την ελληνική αποφασιστικότητα: «Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι αυτό, θα το πολεμήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια πηγή ενημέρωσης διατύπωνε την εκτίμηση ότι το εξοπλιστικό ντεμαράζ, που επιχειρείται από την Άγκυρα, δεν θα έχει την κατάληξη που επιδιώκουν οι Τούρκοι. Στο απευκταίο σενάριο όμως, που παρά τα αγκάθια εξασφαλιζόταν το «πράσινο φως» του Κογκρέσου, το ίδιο πρόσωπο πρόσθετε με νόημα ότι: αν το επιτύχουν οι Τούρκοι, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, να υπάρχει σιγουριά πως αυτό σημαίνει, ότι εμείς θα πάρουμε άλλα πράγματα».
Σε κάθε περίπτωση ήδη ξεδιπλώνονται τα ελληνικά αντίμετρα και κομβική για την κλιμάκωσή τους, θεωρείται τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, όσο και οι διευρυμένες συνομιλίες που θα έχουν οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών. Από την άλλη το βήμα του Κογκρέσου, στο οποίο θα απευθύνει ομιλία την ερχόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την υπενθύμιση προς τους πρωτεργάτες της επέκτασης των αμερικανικών κυρώσεων, των λόγων που τις προώθησαν.
Η πολύμηνη προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να συνδέσει την Πολεμική Αεροπορίας της Τουρκίας, με τον «αναπνευστήρα» της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, ώστε να ανακόψει την κάθετη φθορά της, δεν έχει περάσει κάτω από τα ραντάρ της Αθήνας. Της προσοχής της ελληνικής διπλωματίας δεν διαφεύγουν ούτε οι συνοδευτικές ενέργειες που αναπτύσσονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές, αναφορικά με το τουρκικό αίτημα για την πρόσκτηση 40 μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 80 στην ίδια έκδοση.
Στα δεδομένα που συγκεντρώνουν αδιάλειπτα οι ελληνικές κεραίες, εδράζεται και η κυβερνητική αντίδραση, που εκδηλώθηκε έως το ανώτερο επίπεδο, μετά την πρόκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια. Επιδίωξη της καθησυχαστικής τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο μπρά-ντε-φερ με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν ήταν η υποβάθμιση αλλά η ανάδειξη του ζητήματος που έχει ενσκήψει, μετά την επιστολή του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο, στις πραγματικές διαστάσεις του.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα έστρεψε τους προβολείς στον ρόλο του Κογκρέσου, το οποίο με βάση τη στάση του έναντι της Άγκυρας, αποτελεί και το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευόδωση των τουρκικών επιδιώξεων. «Γνωρίζετε, επίσης, ότι το Κογκρέσο, μέχρι στιγμής, έχει αρνηθεί να συζητήσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πώληση καινούργιων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ακριβώς επειδή δεν θεωρούν την Τουρκία ως αξιόπιστο εταίρο», ήταν η φράση με την οποία, εμμέσως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια από τις γραμμές άμυνας και ταυτόχρονα στήριξης των ελληνικών θέσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε δε, ότι οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξαγωγών οπλικών συστημάτων είναι στο Κογκρέσο. Το γνωρίζετε, φαντάζομαι.
Σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι υπαρκτός κάτι που έκρυψε ούτε ο Νίκος Δένδιας, όταν από το βήμα της Βουλής εξέθετε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα σε ενδεχόμενες εξελίξεις, παρότι η διαδικασία βρίσκεται σε πρωτόλειο στάδιο: «η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί; Για έναν απλό λόγο, διότι η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και διότι παραβιάζει, όπως το ίδιο το State Department σε ανακοίνωσή του επανειλημμένως έχει θέσει, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε εμφατικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση υπερθεμάτισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραπέμποντας μάλιστα στη δημόσια παραδοχή του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, αναφορικά με τη δυσκολία του εγχειρήματος που εξυφαίνει η Άγκυρα από τον περασμένο Οκτώβριο. «Γιατί σπεύδουμε λοιπόν να προεξοφλήσουμε όταν ξέρουμε -το δηλώνει και ο ίδιος ο Ακάρ- ότι είναι μακρύς ο δρόμος και αβέβαιος μακρύς μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό, αν θα ολοκληρωθεί ποτέ». Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι: «Ανάμεσα στο αίτημα της Τουρκίας και σε αυτά που κατά το δημοσίευμα της Wall Street Journal παραχωρούνται ή συζητάει και η Κυβέρνηση Μπάιντεν, υπάρχει μεγάλη διαφορά».
cnn.gr