Υλικά
300 γρ. ώριμες μπανάνες
1/2 φλ. τσαγιού σιρόπι σφενδάμου
8 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου), ελαφρώς χτυπημένα
2 κ. γλ. πάστα βανίλιας
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
900 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
180 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
100 γρ. καβουρδισμένα μακαντάμια, χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 140 βαθμούς.
Βάλτε τις μπανάνες και το σιρόπι σφενδάμου στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Σουρώστε από κόσκινο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το αυγό, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατέψτε απαλά με σύρμα για να ενωθούν.
Τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε τη να φτάσει λίγο κάτω από το σημείο βρασμού. Ρίξτε σταδιακά τη ζεστή κρέμα γάλακτος πάνω από το μείγμα των αυγών, χτυπώντας συνεχώς αλλά απαλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Απλώστε το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα στη βάση ενός σκεύους 1,8 λίτρων και ρίξτε το μείγμα αυγών από πάνω.
Τοποθετήστε το σκεύος σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί και προσθέστε αρκετό βραστό νερό ώστε να φτάσει μέχρι τα μισά των πλευρών του σκεύους. Ψήστε για 1 ώρα και 40 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθούν οι άκρες και να κουνιέται ελαφρά το κέντρο (το κέντρο μπορεί να φαίνεται αρκετά ρευστό, αλλά θα συνεχίσει να σταθεροποιείται καθώς η κρέμα κρυώνει).
Αφαιρέστε προσεκτικά από το ταψί με το νερό και αφήστε να κρυώσει εντελώς. Βάλτε την κρέμα μπανόφι στο ψυγείο για 3 ώρες ή μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Εντωμεταξύ, αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και τοποθετήστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Για να φτιάξετε το crumble σοκολάτας, σκορπίστε τη σοκολάτα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήστε, ανακατεύοντας στη μέση, για 10- 12 λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Αφήστε για 5 λεπτά να κρυώσει, στη συνέχεια θρυμματίστε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και συνδυάστε τη με τα μακαντάμια.
Σκορπίστε πάνω από την κρέμα μπανόφι λίγο πριν το σερβίρισμα.
Πηγή