Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, από τις πασχαλινές δραστηριότητές μας δεν θα πρέπει να λείπει η προστατευτική μάσκα, ιδιαίτερα όπου υπάρχει συνωστισμός.
Παρά τη σαφή υποχώρηση της πανδημίας, δεν θα εξαφανιστεί ο ιός και για το λόγο αυτό ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί και επανέλαβε την έκκληση για εμβολιασμό.
«Φέτος έχουμε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί και βρισκόμαστε σε μια στιγμή που ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο τουλάχιστον στους εμβολιασμένους. Έτσι θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας, θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τήρηση των πολύ απλών μέτρων όπως είναι η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν δούμε τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά και με ασφάλεια» τόνισε από πλευράς της ηΒάνα Παπαευαγγέλου.
Συγκεκριμένα όπως είπαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, φέτος θα γιορτάσουμε με:
- Μάσκες στις εκκλησίες και
- Μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός
Παράλληλα γίνονται συστάσεις για:
- Εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και
- self test πριν να ξανασυναντήσουμε τα οικεία πρόσωπα και ιδιαίτερα τα ευπαθή στους τόπους όπου θα ταξιδέψουμε
«Δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης», υπενθύμισε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής και πρόσθεσε ότι αυτονόητο είναι πως η μάσκα θα παραμείνει:
- σε χώρους συγχρωτισμού
- στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
- στις υγειονομικές δομές και
- στα σχολεία
Η κυρία Παπαευαγγέλου κατέληξε:
«Προχωράμε σε νέα φάση με προσωπική εκτίμηση του κινδύνου πρέπει να ξέρουμε που πρέπει να φοράμε μάσκα, δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια μέτρα».
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, ευχήθηκε καλό Πάσχα σε όλους, υπογραμμίζοντας όμως «ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό».
Η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, είπε, προσθέτοντας ότι ο καιρός φτιάχνει και «ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά».
Τι αλλάζει από την Πρωτομαγιά
Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνο Πλεύρη ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Μαΐου έως τις 31/08 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Το συγκεκριμένο μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους ισχύει μέχρι τις 31/5, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που μένει να διευκρινιστούν.
Όσον αφορά στα σχολεία, από την 1η Μαΐου καταργούνται και τα self test.
Ακόμη, έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.
Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας
Εικόνα σταθεροποίησης με τάσεις αποκλιμάκωσης καταγράφεται στους δείκτες της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό 46 ασθενείς, ενώ 322 παραμένουν διασωληνωμένοι. Στα 8.017 οι νέες μολύνσεις που εντοπίστηκαν.
Αναλυτικότερα, η επιδημιολογική έκθεση αναφέρει:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 8.017. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.232.496 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 133 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.035 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.537 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (66.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 173 (53.73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 149 (46.27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.564 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή -6.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 282 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
ΕΟΔΥ: Εννέα φορές μικρότερος ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους τριπλά εμβολιασμένους
Διευκρινήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι διασωλήνωσης και θανάτου, έχει δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Οι διευκρινήσεις και τα στοιχεία, αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, «ο κίνδυνος για διασωλήνωση των εμβολιασμένων και με την αναμνηστική (3η) δόση έναντι της Covid-19 είναι περίπου 9 φορές μικρότερος σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου 6 φορές μικρότερος, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι των σοβαρών κινδύνων από την Covid-19.
Η παραπάνω διευκρίνιση, η οποία επιβεβαιώνεται από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και στην Ελλάδα, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ερμηνευτούν σωστά και με επιστημονική ακρίβεια τα δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται με διασωλήνωση, όπως ανακοινώθηκαν κατά την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την Covid-19 στις 7 Απριλίου».
Ειδικότερα, στη σχετική αναφορά κατά τη συγκεκριμένη ημέρα ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των 359 διασωληνωμένων ασθενών, ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι ήταν 207 (57,66%) και πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 152 ασθενείς (42,34%).
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με βάση τα στοιχεία αυτά, διευκρινίζεται ότι από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού έχει αυξηθεί σημαντικά, είναι αναμενόμενο να έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους, καθώς έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των μη εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, που έχει πλήρως επικρατήσει στην χώρα, και τα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής που διαθέτει, δηλαδή της ικανότητας να μολύνει και τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλες παραλλαγές του ιού.
Για τον λόγο αυτόν δεν είναι επιστημονικά ορθό να εκτιμάται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση μόνο το γενικό ποσοστό των εμβολιασμένων στην κατηγορία των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η αποτελεσματικότητα ορίζεται από την αναλογία των διασωληνωμένων στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναλογία για τους ανεμβολίαστους. Ανάλογα εκτιμάται και η αποτελεσματικότητα που προσφέρει το εμβόλιο για τις κατηγορίες των μολύνσεων και θανάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το διάστημα από 20/12/2021 έως 20/02/2022, που καλύπτει την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με αναμνηστική (3η) δόση είναι αποτελεσματικός και προσφέρει προστασία κατά 61% έναντι μόλυνσης, 89% έναντι διασωλήνωσης και 84% έναντι θανάτου.
Αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, αυτό μεταφράζεται ως εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: ο σχετικός κίνδυνος για τους εμβολιασμένους είναι περίπου 6 φορές μικρότερος για θάνατο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, και περίπου 9 φορές μικρότερος για διασωλήνωση.
Τέταρτη δόση εμβολιασμού
Ήδη, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου, για πολίτες από 60 ετών και άνω.
Υπενθυμίζεται ότι 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω και έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού.
Η δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).
Η 2η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έχει αναφέρει:
- Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών, με ανοσοκαταστολή προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του τρίτης δόσης.
- Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
- Στις οκτώ εβδομάδες επιμηκύνεται το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου:
- Το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε άτομα που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας
- Το ίδιο ωφέλιμη θα είναι και η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου», έχει επισημάνει η Μαρία Θεοδωρίδου.
«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (α, β και γ΄δόση) σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
cnn.gr