Την τρίτη εβδομάδα σκληρού lockdown διανύει η Σανγκάη και βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγράφουν πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η κατάσταση στην κινεζική πόλη είναι απελπιστική καθώς ορισμένες κατοικίες μετατρέπονται σε κέντρα καραντίνας, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι είναι αυστηρά περιορισμένοι στα σπίτια τους, καθώς η Σανγκάη έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κορωνοϊού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι αυτό του χώρου αφού πλέον οι ημερήσιες διαγνώσεις ξεπερνούν τις 20.000 ημερησίως. Η πόλη τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατρέψει εκθεσιακούς χώρους και σχολεία σε κέντρα καραντίνας ενώ έχει δημιουργήσει και αυτοσχέδια νοσοκομεία.
Ωστόσο, οι χαμηλοί αριθμοί σοβαρών κρουσμάτων στη πόλη, οδήγησαν αρκετούς να αναρωτηθούν εάν είναι απαραίτητο το lockdown.Υπενθυμίζεται ότι σε καραντίνα μπαίνουν και οι ασυμπτωματικοί, ενώ ακόμη και αν κάποιος έχει γείτονα που είναι κρούσμα, μπαίνει σε 14ήμερη καραντίνα.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί κάτοικοι έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραπονεθούν για τους περιορισμούς και την έλλειψη προμηθειών σε βασικά είδη, ακόμη και σε τρόφιμα.
Οι άνθρωποι πρέπει να παραγγείλουν φαγητό και νερό και να περιμένουν τις κρατικές αποστολές λαχανικών, κρέατος και αυγών, και οι αναλυτές λένε ότι πολλοί ξεμένουν από προμήθειες.
Σε μια ανατολική συνοικία της πόλης οι αστυνομικοί με ολόσωμες προστατευτικές στολές ανάγκαζαν τους ανθρώπους να φύγουν από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους για να μπορέσουν να τα μετατρέψουν σε προσωρινές εγκαταστάσεις καραντίνας.
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, υπήρξε οργανωμένη διαμαρτυρία για το lockdown που επικρατεί στην πόλη -μια γενναία στάση σε μια χώρα όπου οι συλλήψεις μπορούν να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι κάτοικοι είναι θυμωμένοι που ένα τοπικό σχολείο μετατρέπεται σε εγκατάσταση καραντίνας. Η αστυνομία με τις ασπίδες τούς ανάγκασε να διαλυθούν τελικά. Αν και μικρής κλίμακας κινητοποίηση, ήταν ένα είναι σημάδι οργής και απογοήτευσης καθώς συνεχίζεται το σκληρό lockdown.
Εν τω μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση έστειλε ομάδες στην πόλη για να βοηθήσουν περισσότερες από 660 εταιρείες σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως ημιαγωγούς και αυτοκινητοβιομηχανία, για να επανεκκινήσει η παραγωγή, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διασφαλίσει την προμήθεια ιατρικών ειδών και την ομαλή ροή στις αλυσίδων εφοδιασμού.
Σημειώνεται πως η Κίνα είναι ένα από τα λίγα κράτη που εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρήσει μηδενικά κρούσματα, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που προσπαθεί να ζήσει με τον ιό.
cnn.gr