Η εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη μπορεί να χαρακτηριστεί:
Μάλιστα, πολλοί από τους επιστήμονες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «εκτόξευσης» του αριθμού των κρουσμάτων στις 25.000 και προτείνουν την επαναφορά μέτρων προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε μέρη με πολλούς συγκεντρωμένους. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο CNN Greece για 25.000 κρούσματα την ημέρα έως τα μέσα Ιουλίου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, ο ΕΟΔΥ έσπευσε να ανακοινώσει έκτακτη ενημέρωση για την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου.
Πάντως μέχρι στιγμής από το υπουργείο Υγείας πάντως, διαμηνύουν ότι τα μοντέλα που έχουν δεν δείχνουν ανάγκη επιστροφής μέτρων δεδομένου ότι το κύμα του κορωνοϊού που είναι σε εξέλιξη δεν φαίνεται να προκαλούν βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούν πίεση στο ΕΣΥ.
Σαρηγιάννης: 25.000 κρούσματα την ημέρα έως τα μέσα Ιουλίου
Για χρήση των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας και όχι για λήψη νέων μέτρων, για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει πάρει την ανιούσα, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης .
Ο ίδιος προβλέπει ότι μέχρι τις 16-17 Ιουλίου, θα έχουμε φτάσει κοντά στα 25.000 κρούσματα ημερησίως , κάτι το οποίο, όπως λέει, αρχίζει να «κλειδώνει» «όσο δεν κάνουμε τίποτα». Μάλιστα, λέει χαρακτηριστικά πως το πόσο γρήγορα θα μειωθεί και σε ποια επίπεδα, θα εξαρτηθεί και από τις τουριστικές ροές που θα έχουμε τότε.
«Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων ειναι 13.246. Μέχρι τις 16-17 Ιουλίου, θα έχουμε φτάσει κοντά στις 25.000 . Δυστυχώς όσο δεν κάνουμε τίποτα, αυτό αρχίζει να κλειδώνει , να μην μπορείς να το αποφύγεις. Θεωρώ ότι αυτή θα είναι η κορύφωση και μετά θα μειωθεί. Αλλά υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πόσο θα μειωθεί ακριβώς. Τα μοντέλα δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί στη διάρκεια του Αυγούστου», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Πρέπει να επανέλθει η υποχρεωτικότητα των τεστ και στους χώρους εργασίας , να υπάρχει υποχρεωτικότητα των τεστ, ενός ή 2-3 την εβδομάδα σε παιδικές κατασκηνώσεις και να υπάρχουν αυξημένα τεστ και δυνατότητα για τέστινγκ από τον ΕΟΔΥ, ειδικά μάλιστα στις περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονη αυξητική δυναμική της πανδημίας, είτε είναι νησιά, είτε είναι η Χαλκιδική που συμβαίνει, είτε είναι μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και τώρα δυστυχώς και η Θεσσαλονίκη. Να το κάνουμε στοχευμένα αυτό , να προλαμβάνουμε αυτή την ανάπτυξη», θα τονίσει ο κ. Σαρηγιάννης.
Σαρηγιάννης στο CNN Greece: 25.000 κρούσματα την ημέρα έως τα μέσα Ιουλίου
«Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός – Εμβόλιο για τις διακοπές», λένε ειδικοί Για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού , τις επαναμολύνσεις και τις νοσηλείες μίλησαν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος , λέγοντας πως τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλά .
Όπως αναφέρει αρχικά η κυρία Λινού στο Mega:
«Είναι δύσκολη κατάσταση , δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί . Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ. Εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών , προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα , υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα».
«Η μάσκα παραμένει το ισχυρότερο μέτρο ασφαλείας . Διαφωνώ με τη στάση της πολιτείας. Υπάρχουν πολλά εκκολαπτήρια κορωνοϊού στα ΜΜΜ. Στο αεροπλάνο και στο πλοίο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης γιατί παραμένουμε περισσότερη ώρα σε αυτά τα μέσα, παρά στο λεωφορείο και στο μετρό. Το θέμα της 4ης δόσης είναι ένα ερωτηματικό, αλλά προσφέρει κάτι . Εάν δεν έχεις άλλο τρόπο να προστατευθείς, καλό είναι να το κάνεις. Δεν είναι επαρκής η επιστημονική πληροφόρηση, ωστόσο εξαρτάται από το πώς ζει κανείς. Εάν κάποιος είναι ένας τύπος πολύ κοινωνικός καλό θα είναι να εμβολιαστεί, γιατί έρχεται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες ώρες», πρόσθεσε η κ. Λινού.
«Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που να καλύπτει τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 θα περάσουν 4-5 μήνες . Μπορούμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να συνεκτιμήσουμε τον τρόπο ζωής μας», κατέληξε μιλώντας για το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Εξαδάχτυλος: Μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός O Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, από την πλευρά του υπογράμμισε πως «εμείς (σ.σ. οι επιστήμονες) τονίζουμε διαρκώς τις συστάσεις για χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Παραμένουν ως ιατρική συμβουλή που ζητάμε από τον κόσμο να τηρεί ανεξαρτήτως προστίμου. Διότι ως γιατρούς μας ξεπερνά το να είναι αναγκαίο το πρόστιμο για να ακολουθηθούν οι συμβουλές μας και αντιλαμβάνεστε όλοι το γιατί».
Στη συνέχεια, μιλώντας στο Open είπε: «ότι χρειάζεται μάσκα το λέμε και το λέμε διαρκώς. Εκείνο που δεν λέμε είναι επιβάλετε πρόστιμα».
«Σε αυτή τη φάση που είμαστε αυτούς τους αριθμούς μπορούμε να τους δούμε να μετατρέπονται θετικά, δηλαδή να τιθασεύονται και να αναστρέφονται σιγά σιγά εάν χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα όπως τη χρησιμοποιούσαμε το Πάσχα. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε θέλω να πιστεύω αυτοβούλως», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα Τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Αγράφων 3-5, Μαρούσι), ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την πανδημία COVID-19 από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρη Παρασκευή.