Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ότι σχεδιάζεται ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ανακοινώσει.
Συγκεκριμένα, όταν παρουσίασε το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε πει ξεκάθαρα ότι η Επιτροπή εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και το πετρέλαιο, υπενθύμισε ο Ερίκ Μαμέρ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει προχωρήσει σε πέντε γύρους κλιμακούμενων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, δέχεται ισχυρή πίεση από τους συμμάχους να σταματήσει να γεμίζει τα ταμεία του Κρεμλίνου μέσω εισαγωγών πετρελαίου. Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει εκτός συζήτησης τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επειδή αποτελεί ένα θέμα πολύ κρίσιμο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα τη Γερμανία.
Ο Μαμέρ υπενθύμισε ότι το Σαββατοκύριακο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα ότι η Επιτροπή εξετάζει «έξυπνους μηχανισμούς» για να σταματήσουν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.
«Οι συζητήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πόσο πετρέλαιο εξάγει η Ρωσία;
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.
Από περίπου πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που εξάγει καθημερινά, περισσότερα από τα μισά διοχετεύονταν στην Ευρώπη, πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις.
Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 8% της συνολικής ζήτησης πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 3% της ζήτησης των ΗΠΑ. Στις αρχές Απριλίου, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου είχε μειωθεί κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Ο ΔΟΕ αναφέρει ότι η μείωση θα μπορούσε να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Απριλίου και περίπου τρία εκατομμύρια από τον Μάιο. Αυτό ακολουθεί τους ευρωπαίους αγοραστές που αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές και τις ΗΠΑ που απαγορεύουν εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις αρχές Μαρτίου.
Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να βρει νέες αγορές για το πετρέλαιο της στην Ασία ή αλλού, αλλά εάν συνεχιστεί η πτώση της παραγωγής θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την οικονομία της.
Ποιες οι εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο;
Ο αναλυτής έρευνας ενεργειακής πολιτικής Μπεν ΜακΓουίλιαμς λέει, σύμφωνα με το BBC, ότι θα πρέπει να είναι ευκολότερο να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές για πετρέλαιο παρά για φυσικό αέριο, επειδή ενώ κάποιοι προέρχονται από τη Ρωσία, «υπάρχουν επίσης πολλές αποστολές από αλλού».
Ορισμένα μέλη του ΔΟΕ έχουν απελευθερώσει το ισοδύναμο των 120 εκατομμυρίων βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου – τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων στην ιστορία του.
Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε μια σημαντική απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να μειωθεί το υψηλό κόστος των καυσίμων.
Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της και εξετάζουν τη χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece
cnn.gr