Κόκκινα δάνεια: Ποιες επιχειρήσεις έχουν τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες

Σημαντική πρόοδος καταγράφει η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου σύμφωνα με έκθεση της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο επισημαίνει ότι το 2023 δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ενώ η μείωση των NPL από ρευστοποιήσεις ενεχύρων παρέμεινε αμελητέα.

Αναλυτικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προς το σύνολο των δανείων στο τέλος του 2023 διαμορφώθηκε σε 6,6%, έναντι 8,7% στο τέλος του 2022. Επισημαίνεται ότι και οι 4 σημαντικές τράπεζες έχουν πετύχει τον επιχειρησιακό στόχο για μονοψήφιο ποσοστό NPE, με τις τρεις εκ των τεσσάρων να βρίσκονται κάτω από το 5%.

Επιπρόσθετα, ο δείκτης NPE σε επίπεδο τραπεζικού τομέα εξακολουθεί να παραμένει υψηλός και πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι κόκκινοι κλάδοι

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών διαμορφώθηκε, σύμφωνα με την Έκθεση, σε 6% και οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό NPE των μικρομεσαίων (9,6%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (23,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (23,1%), της αγροτικής δραστηριότητας (18,8), των κατασκευών (15,7%), του εμπορίου (11,1%), της υγείας (9,2%) και της μεταποίησης (8,8%).


enikonomia.gr