Κλιματική αλλαγή: Γενετικά τροποποιημένo δάσος φυτεύτηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Xιλιάδες γενετικά τροποποιημένες λεύκες φυτεύτηκαν για πρώτη φορά σε αμερικανικό έδαφος με στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής ξυλείας και της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Οι λεύκες της εταιρείας Living Carbon είναι πιθανότατα τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δέντρα που φυτεύονται εκτός οπωρώνων ή πειραματικών καλλιεργειών στις ΗΠΑ, αναφέρουν οι New York Times.

Η Κίνα ήταν μέχρι σήμερα η μόνο χώρα με μεγάλους αριθμούς γενετικά τροποποιημένων δέντρων –και σε αυτή την περίπτωση, λεύκες που αναπτύσσονται ταχύτερα από το κανονικό.

Οι λεύκες της Living Carbon είναι τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δασικά είδη στις ΗΠΑ, ωστόσο οι αμερικανοί αγρότες καλλιεργούν ήδη γενετικά τροποποιημένες παπάγιες και δαμασκηνιές.

Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ελπίζει τώρα ότι τα γενετικά τροποποιημένα δάση θα προσφέρουν μια μεγάλης κλίμακας βοήθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Υπήρχαν άνθρωποι που μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο» είπε στην εφημερίδα η Μάντι Χολ, διευθύνουσα σύμβουλος της Living Carbon και πρώην στέλεχος της OpenAΙ, της εταιρείας που ανέπτυξε τη διάσημη τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT.

Παρά τις επιφυλάξεις, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει επενδύσεις 36 εκατ. δολαρίων στα τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της.

Αντιδράσεις

Υπάρχουν ωστόσο και επικριτές. Η περιβαλλοντική οργάνωση Global Justice Ecology Project χαρακτήρισε τα δέντρα της εταιρείας «απειλή» για τα δασικά οικοσυστήματα. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Living Carbon παρέκαμψε τη συνήθη διαδικασία αδειοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η εταιρεία εξασφάλισε άδεια σε χρόνο ρεκόρ χάρη εφαρμόζοντας τη σχετικά παλιά τεχνολογία του «όπλου γονιδίων», η οποία ουσιαστικά εκτοξεύει μόρια DNA στα κύτταρα για να τα ενσωματώσει στο γονιδίωμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα γονίδια προήλθαν από κολοκύθες και μονοκύτταρα φύκη και σύμφωνα με την εταιρεία αυξάνουν την αποδοτικότητα της φωτοσύνθεσης.

Η τεχνική του όπλου γονιδίων μέχρι πρόσφατα δεν καλυπτόταν από το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για άλλες μεθόδους, όπως η χρήση ενός βαλτηρίου που μπορεί να εισαγάγει ξένα γονίδια στα κύτταρα των φυτών.

Ερευνητές που χρησιμοποίησαν το εν λόγω βακτήριο για να αναπτύξουν μια καστανιά με ανθεκτικότητα σε ασθένειες περιμένουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών από το 2020, σημειώνει η εφημερίδα.

Θέλοντας να καθησυχάσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Living Carbon φυτεύει μόνο θηλυκά δέντρα, τα οποία δεν διασταυρώνονται με το άγριο είδος λεύκας που φύεται σε αυτή την περιοχή των ΗΠΑ.

Φρόντισε επίσης να αναμείξει τις λεύκες με άγρια τοπικά είδη ώστε να αποφύγει μια μονοκαλλιέργεια από γενετικά πανομοιότυπα δέντρα.

Η φύτευση έγινε σε ιδιωτική έκταση, καθώς η εταιρεία δεν έχει άδεια να επιχειρεί σε εθνικά δάση. Η δε ξυλεία από το γενετικό τροποποιημένο δάσος ίσως απορριφθεί από τις εταιρείες εμπορίας ξύλου, πολλές από τις οποίες δεν δέχονται υλικό από γενετικά τροποποιημένα δέντρα.

Αυτό ίσως δεν είναι το μόνο εμπόδιο που θα έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία.

Ανεξάρτητοι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις για το εάν οι γενετικές τροποποιημένες λεύκες αναπτύσσονται πράγματι ταχύτερα.

Η Living Carbon υποστηρίζει ότι τα δέντρα της μεγαλώνουν 50% πιο γρήγορα, όμως η μελέτη δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο για να δημοσιευτεί στον επιστημονικό Τύπο.

Ο Στιβ Στράους, γενετιστής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον και πρώην σύμβουλος της Living Carbon, επισήμανε ότι η μελέτη της εταιρείας προέρχεται από πειραματική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, και τα ευρήματα μπορεί να μην επαληθευτούν στο πεδίο.

Τα δεδομένα από θερμοκήπια «δεν σημαίνουν σχεδόν τίποτα» είπε.

Όμως οι επενδυτές που χρηματοδότησαν την εταιρεία «μπορεί να μην το γνωρίζουν».

in.gr