Δύο ακτιβιστές, στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την κλιματική κρίση, «κόλλησαν» τα δάχτυλά τους στο κάδρο ενός πίνακα του Βαν Γκογκ, σε ένα μουσείο του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Just Stop Oil, η οποία μάχεται για να σταματήσει η κατασκευή νέων υποδομών που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα.
Οι ακτιβιστές επέλεξαν έναν πίνακα του 1889, που τιτλοφορείται «Ανθισμένες ροδακινιές» και εικονίζει ένα τοπίο στη νότια Γαλλία. Το έργο εκτίθεται στην Courtauld Gallery.
«Συγγνώμη απ’ όλον τον κόσμο, δεν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, κολλήσαμε σε αυτόν τον πίνακα, αυτόν τον υπέροχο πίνακα, επειδή είμαστε τρομοκρατημένοι για το μέλλον μας», εξήγησε σε ένα βίντεο ο Λούι Μακένι, 21 ετών, ο ένας από τους ακτιβιστές. Ο νεαρός έχει ήδη συλληφθεί 20 φορές και τον χειμώνα έμεινε έξι εβδομάδες στη φυλακή επειδή απέκλεισε, μαζί με άλλους, τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο του Λονδίνου. Τον Μάρτιο διέκοψε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, όταν δέθηκε στα δοκάρια του τέρματος.
Πρόσφατα ο Μακένι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι έτοιμος να γίνει «ο δημόσιος εχθρός υπ’ αριθμόν 1» προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική κρίση και δεν θέτει κανένα όριο, εφόσον οι πράξεις του είναι «μη βίαιες» και δεν συνιστούν κίνδυνο για άλλους ανθρώπους. Αναφερόμενος στα «40 νέα έργα ορυκτών καυσίμων της κυβέρνησης» –έναν αριθμό που επικαλούνται συχνά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις– είπε ότι η υπογραφή του καθενός από αυτά τα έργα ισοδυναμεί «με υπογραφή της διαταγής του θανάτου μας».
Η έτερη ακτιβίστρια, η Έμιλι Μπρόκλμπανκ, μια φοιτήτρια ψυχολογίας 24 ετών, είπε ότι «δεν μπορεί να ζει σε μια φούσκα κανονικότητας όταν η κοινωνία καταρρέει γύρω μας και τόσοι άνθρωποι στον Νότο υποφέρουν».
Η Just Stop Oil ανέφερε ότι η κινητοποίηση αυτή έγινε γιατί η Προβηγκία, η περιοχή της νότιας Γαλλίας που εικονίζεται στον πίνακα του Βαν Γκογκ, κινδυνεύει από την ξηρασία. Η οργάνωση σημείωσε επίσης ότι πέντε μέλη της συνελήφθησαν την Τετάρτη σε ένα μουσείο της Γλασκώβης, αφού έγραψαν συνθήματα στο έδαφος και σε έναν τοίχο και κόλλησαν τα δάχτυλά τους στο κάδρο ενός πίνακα του 19ου αιώνα που εικονίζει τα Χάιλαντς της Σκωτίας.
cnn.gr