Η περιοχή της αττικής έχει γίνει πλέον ουραγός στα συστήματα κλιματισμού τα οποία εκμεταλλεύονται τη γεωθερμική ενέργεια. Ολοένα και περισσότερα κτίρια κυρίως στα προάστια της Αθήνας προτιμούν τη χρήση της γεωθερμίας προς τον κλιματισμό των χώρων τους, για να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να εξοικονομήσουν χρήματα. Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται κατά τη λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού έναντι σε οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης ή ψύξης, αγγίζει το 55 % κατά τη λειτουργία θέρμανσης και το 45 % κατά τη λειτουργία ψύξης.
Στην Άνοιξη έγινε εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας οριζόντιας διάταξης. Ο γεωσυλλέκτης διαμορφώθηκε σε σπειρωτές διατάξεις (slinkys) και τοποθετήθηκε σε τάφρους μήκους είκοσι μέτρων και πλάτους ενός μέτρου. Λόγω έλλειψης αρκετού περιβάλλοντα χώρου, τα slinkys τοποθετήθηκαν σε 3 επίπεδα βάθους. Το πρώτο επίπεδο βρίσκεται στα 1,2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, το δεύτερο επίπεδο στα 2 μέτρα και το τρίτο στα 3 μέτρα. Ο τρόπος μετάδοσης ενέργειας στο εσωτερικό του κτιρίου είναι μέσω μονάδων εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα (Fan Coil Units) τα οποία είναι δαπέδου κρυφού τύπου, δηλαδή μη εμφανή μέσα σε γυψοσανίδες, και εξασφαλίζουν τη θέρμανση και την ψύξη της κατοικίας.
Το σύστημα συνδυάζεται με κύκλωμα ηλιακών συλλεκτών προς βελτιστοποίηση της λειτουργίας του και μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο εξοπλισμός των ηλιακών πλαισίων συνδέεται με τον αυτοματισμό του γεωθερμικού συστήματος ώστε να δέχεται αυτόματα εντολές ως προς το που θα διοχετευθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια. Η παραγόμενη θερμική ενέργεια οδηγείται είτε στο Δοχείο Αδρανείας προσαγωγής προς τον κλιματισμό του σπιτιού, είτε στο Δοχείο Αδρανείας του γεωσυλλέκτη κατά τη χειμερινή περίοδο, είτε στο boiler προς ζεστό νερό χρήσης. Όταν ζεσταίνεται το νερό που θα οδηγηθεί στο γεωσυλλέκτη, τότε ελαχιστοποιείται η χρήση του κυκλοφορητή και αυξάνεται ο συντελεστής απόδοσης του συστήματος. Αντίστοιχα όταν ζεσταίνεται το νερό που οδηγείται προς τη θέρμανση του σπιτιού, μειώνονται οι επενεργοποιήσεις της Γεωθερμικής Αντλίας Θερμότητας και ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ρεύματος.
Η εγκατάσταση ξεκίνησε να κατασκευάζεται την περίοδο που άλλαξε η νομοθεσία της αδειοδότησης γεωθερμικών συστημάτων. Οπότε ενώ παλαιότερα δε θα χρειαζόταν άδεια για την εγκατάσταση ενός κλειστού γεωθερμικού συστήματος, τώρα πια ο νέος νόμος ορίζει απαραίτητη την έκδοση άδειας για κάθε είδους γεωθερμικό σύστημα, κατ’ επέκταση και για το συγκεκριμένο. Είναι θετικό το ότι η διαδικασία αδειοδότησης μέσω της Νομαρχίας δεν είναι χρονοβόρα και περίπλοκη, και η άδεια εγκρίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών.
Το έργο αυτό μαζί με όλα τα υπόλοιπα που ολοκληρώνονται καθημερινά σε ολόκληρη την επικράτεια βοηθούν ολοένα και περισσότερο στη μείωση των εκλυόμενων ρύπων και κατ’ επέκταση στη βελτίωση των συνθηκών ζωής μας. Μια εταιρεία που είναι ενεργή στον κλάδο της γεωθερμίας, έχει αναπτύξει ένα σύστημα καταμέτρησης εκλυόμενων ρύπων που εξοικονομούνται από τη χρήση των γεωθερμικών συστημάτων τα οποία έχουν εγκατασταθεί από την εταιρεία στο πέρασμα του χρόνου και ήδη έως τώρα έχουν καταμετρηθεί 4,6 τόνοι CO2 οι οποίοι έχουν εξοικονομηθεί μέσω της γεωθερμίας, γεγονός πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο. Είναι σίγουρο ότι στο μέλλον το ποσό αυτό θα γιγαντώνεται με γρηγορότερους ρυθμούς, με προϋπόθεση ότι θα παλέψουμε όλοι συλλογικά για αυτό το σκοπό. Σε αυτό θα βοηθήσει η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών για να γνωρίζουν η γεωθερμία πως λειτουργεί https://nikolaospsarras.com/antlies-thermotitas/ , από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και η δημιουργία κινήτρων ενεργοποίησης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.