Υπεραμύνθηκε, για μία ακόμη φορά, του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο, σε τηλεοπτική της συνέντευξη με αφορμή τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το νωρίς μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ.
«Το Τμήμα του Βιολογικού του ΑΠΘ βρίσκεται στο επίκεντρο διότι αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο. Εκεί όπου έγιναν τα επεισόδια σήμερα, λειτουργούσε μία κατάληψη για 34 συναπτά έτη. Αυτή η κυβέρνηση με νόμο που ψήφισε το 2019 έβαλε τέλος σε αυτή την ιστορία και ο μόνος λόγος που είναι στην επικαιρότητα αυτό το θέμα σήμερα, είναι επειδή βάλαμε τέλος σε αυτή την κατάληψη και πλέον χτίζεται μια βιβλιοθήκη στον χώρο αυτόν» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
«Αυτός όμως είναι ο παραλογισμός, δυστυχώς. Να πρέπει να εξηγήσουμε γιατί είναι φυσιολογικό να χτίζεται μια βιβλιοθήκη εκεί. Πάντως η κυβέρνηση μας είναι απολύτως αποφασισμένη να αναβαθμίσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και να κάνει τα αυτονόητα, έστω κι αν αυτά άργησαν κάποια χρόνια», σημείωσε.
Κληθείσα να απαντήσει στο γιατί τελικά η αστυνομία, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, είναι τελικά οπλισμένη, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ, όπως ορίζει ο νόμος, «δεν θα φέρουν πυροβόλο όπλο».
«Είναι ομάδες που θα δρουν κυρίως αποτρεπτικά προκειμένου να προλαμβάνουν καταστάσεις. Η εκπαίδευση των 400 πρώτων μελών της ΟΠΠΙ ολοκληρώνεται, περιμένουμε την τελική έκδοση του προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του μέτρου», είπε χαρακτηριστικά.
«Να θυμίσω ότι είναι ένα μέτρο που θα εφαρμόζεται όχι οριζοντίως αλλά όσο και όπου υπάρχει ανάγκη. Στόχος είναι πάντοτε να προλαμβάνουμε καταστάσεις και να έχουμε τα ασφαλέστερα δυνατά πανεπιστήμια για τους φοιτητές και καθηγητές μας» επισήμανε.
Σημειώνεται ότι στις πρωινές κινητοποιήσεις των φοιτητών του ΑΠΘ, ένας 20χρονος φοιτητής μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λόγω τραυματισμού του από ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου-λάμψης των αστυνομικών δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά το νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας, για το οποίο η αντιπολίτευση εγείρει ενστάσεις, δήλωσε ότι στόχος είναι τα Πανεπιστήμια να γίνουν «πιο εξωστρεφή, συλλογικά, ποιοτικά, λειτουργικά και αξιοκρατικά».
Κάνοντας λόγο για «νέους ορίζοντες και δυνατότητες για τους φοιτητές», έδωσε ως παράδειγμα τις αλλαγές στο πρόγραμμα Erasmus, εξηγώντας ότι οι φοιτητές θα μπορούν να πάνε για ένα εξάμηνο σε άλλο τμήμα από αυτό στο οποίο έχουν εισαχθεί.
«Για παράδειγμα ένας φοιτητής Αρχιτεκτονικής θα μπορεί να πάει σε Σχολή Καλών Τεχνών, να δει κάτι διαφορετικό ή ένας φοιτητής να πάει για έξι μήνες στην Πληροφορική» είπε.
«Κοινά πτυχία, διπλά πτυχία, ενισχυμένη πρακτική άσκηση» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και τα βιομηχανικά διδακτορικά, δηλαδή -κατά την υπουργό- «να συνεργάζεται ένας υποψήφιος διδάκτορας με μία επιχείρηση ώστε η έρευνά του να εστιάζεται σε ένα πρακτικό και πραγματικό ζήτημα».
Τέλος, για τα περιστατικά bullying που έρχονται όλο και περισσότερο στο φως της δημοσιότητας, δήλωσε:
«Είναι ένα δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αφορά τον πλανήτη ολόκληρο και θα έλεγα ότι έχει πολύ δύσκολη λύση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε στα σχολεία τους περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οργανώνουμε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών».
cnn.gr