Δεν χρειάζεται βούτυρο, αυγά ή μίξερ!
Υλικά:
Για την τούρτα:
1 και 1/2 φλιτζάνι (188 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι (21 γρ) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 φλιτζάνι (185 γρ) κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού εσπρέσο σε σκόνη (προαιρετικά, αναδεικνύει τη γεύση σοκολάτας)
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι (237 ml, 227 γρ) βρασμένος καφές (κανονικός ή ντεκαφεϊνέ, μπορεί να είναι ζεστός ή κρύος)*
1/3 φλιτζάνι (78 ml, 67 γρ) ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο (ή λευκό ξύδι)
Για τη γκανάζ:
1/2 φλιτζάνι (118 ml, 113 γρ) παχύρρευστη κρέμα
3/4 φλιτζάνι (4 oz, 127 g) ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα ή ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας
Εκτέλεση:
Για την τούρτα: Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λάδωσε ένα στρογγυλό ή ένα τετράγωνο ταψί για κέικ. Μπορείς να στρώσεις ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάτο του ταψιού.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί τα ξηρά υλικά: αλεύρι, σκόνη κακάο, ζάχαρη, αλάτι, σκόνη εσπρέσο και μαγειρική σόδα.
Ρίξε τα υγρά υλικά: καφέ, ελαιόλαδο, βανίλια, ξύδι. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Σταμάτησε το χτύπημα όταν το μείγμα αναμειχθεί και δεν μείνουν σβώλοι – μην το ανακατέψεις υπερβολικά.
Ρίξε τη ζύμη στο ταψί και ψήσε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να βγαίνει καθαρή και στεγνή μία οδοντογλυφίδα από το κέντρο του.
Άφησε το κέικ να κρυώσει σε τηγάνι για 10 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογύρισε το ταψί σε ένα σκεύος που θέλεις να το σερβίρεις. Άφησε το κέικ να κρυώσει κι άλλο ενώ ετοιμάζεις τη γκανάζ.
Για τη γκανάζ:
Σε μία μεζούρα ή μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, ζέστανε την παχύρρευστη κρέμα μέχρι να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει, περίπου 30-40 δευτερόλεπτα ή ζέστανέ τη σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια θερμοκρασία.
Όσο η κρέμα ζεσταίνεται, βάλε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μεσαίο μπολ. Ρίξε τη ζεστή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και άφησε να σταθεί για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Χτύπησε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και γυαλιστερή γκανάζ, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Μπορείς είτε να ρίξεις τη ζεστή γκανάζ πάνω από το κέικ αμέσως ή να την αφήσεις να κρυώσει και στη συνέχεια να την απλώσεις στο κέικ.