Κάσος: Νέα τουρκική πρόκληση – Τάραξαν τα «ήρεμα νερά» οι Τούρκοι με τα πολεμικά πλοία τους

Νέα προκλητικότητα επιδεικνύει η τουρκική πλευρά παρά τη ρητορική της για «ήρεμα νερά στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν με τη συμμετοχή πολεμικών σκαφών της Τουρκίας στη ναυτική άσκηση MAVI BALINA (Γαλάζια Φάλαινα).

Όπως συνηθίζεται, ελληνικό πολεμικό πλοίο παρατηρούσε τη δραστηριότητα στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης, τέσσερα τουρκικά πλοία, ενώ κατευθύνονταν προς τη ναυτική βάση του Ακσάζ, σταμάτησαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κάσου.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, με τη δύναμη να ενισχύεται με μία ακόμη ελληνική φρεγάτα. Τελικά, τα τουρκικά πλοία αποχώρησαν, χαράσσοντας ρότα προς τα τουρκικά παράλια.

Φενέκος: «Η Κάσος είναι για τους Τούρκους σημαντική – Κινήθηκαν με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είναι παράνομο»

Ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την νέα τουρκική πρόκληση στον θαλάσσιο χώρο της Κάσου.

«Υπήρχε εν εξελίξει μια άσκηση στην περιοχή, η «Γαλάζια Φάλαινα», η οποία γίνεται σχεδόν κάθε  χρόνο και είναι πολυεθνική και συμμετέχουν 10-12 χώρες. Η μόνη δύναμη του ΝΑΤΟ που είναι στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία μετέχει και δικό μας πλοίο, η φρεγάτα «Αιγαίο», συνεπώς το αν έγινε κάποια ένταση θα έγινε λόγω αυτών των παραβιάσεων ή λόγω μεγάλης συγκέντρωσης τουρκικών πλοίων γύρω από την Κάσο μετά το πέρας της άσκησης», είπε αρχικά.

«Αν έγινε παραβίαση ή όχι στα ελληνικά χωρικά ύδατα, θα πρέπει να το δούμε, δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Αλλά για  να υπάρχει τέτοια ένταση και να σταλεί και άλλο ελληνικό πλοίο, προφανώς οφείλεται σε αυτές τις παραβιάσεις. Δεν υπήρχε κάποια ερευνητική δραστηριότητα εκείνη την στιγμή. Ήταν μια άσκηση με κυρίως υποβρύχιο ενδιαφέρον. Δεν υπήρχε από  την πλευρά μας κάποιο ιταλικό ερευνητικό που να έχει εκδοθεί NAVTEX», συμπλήρωσε ο κ. Φενέκος.

Γιατί στην Κάσο;

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, «η Κάσος είναι για τους Τούρκους σημαντική, με την έννοια ότι είναι το σημείο όπου φτάνει το καλώδιο το οποίο έφευγε από την Κύπρο και θα ερχόταν σε Κάσο, Κάρπαθο, Κρήτη, κτλ. Ξεκινώντας από το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο λέει ότι η Κάσος δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ θεωρούν ότι οποιαδήποτε έρευνα από εμάς στην περιοχή θα πρέπει να έχει την δική τους άδεια. Πράγμα το οποίο είναι ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα να το κάνει, καθώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο. Δεν νομίζω ότι θα φτάσει ένα τέτοιο θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο».


Πηγή