Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, για την επιστροφή στην κανονικότητα και τη χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαΐου ενώ παράλληλα εκφράζει φόβους για επιδείνωση της κατάστασης ενόψει και του Πάσχα.
Την ώρα που οι θάνατοι στις ΜΕΘ Covid είναι δεκάδες ανά ημέρα, με τους μισούς από τους ασθενείς που καταλήγουν να έχουν πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ο κ. Καπραβέλος εκφράζει την ανησυχία των υγειονομικών ενόψει του Πάσχα και δηλώνει αντίθετος ως προς την απόφαση για τη χαλάρωση των μέτρων.
Μετά τις εφιαλτικές στιγμές που ζήσαμε αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, τους νεκρούς αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, είναι λυπηρό να ακούμε εμείς οι υγειονομικοί ότι πάμε σε χαλάρωση των μέτρων, λέει στο CNN Greece ο κ. Καπραβέλος.
«Είναι λάθος να υποτιμήσουμε τον ιό με τόσους θανάτους τη μέρα. Βλέπουμε μεγάλη διασπορά του ιού και μεγάλο αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό. Το 50% των εμβολιασμένων που βρίσκονται στη ΜΕΘ έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι τόσο ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον ιό. Οι μολυσμένοι δεν προστατεύονται με τις δύο δόσεις». λέει ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Ο διψήφιος αριθμός των θανάτων στη χώρα μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο και ο εορτασμός του Πάσχα, δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, τονίζει ο Νίκος Καπραβέλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνωστισμός της ημέρες του Πάσχα αλλά και η επιστροφή στο χωριό θα αυξήσουν τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.
«Δηλαδή ο στόχος μας είναι οι 50-60 θάνατοι ημερησίως;» αναρωτιέται ο κ. Καπραβέλος.
«Ο στόχος των γιατρών είναι μηδενικοί θάνατοι. Έστω, μονοψήφιοι. Τότε μπορούμε να μιλήσουμε για άρση των περιοριστικών μέτρων. Μόνο τότε μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά. Τι έγινε; Συνηθίσαμε τους νεκρούς;» λέει ο ίδιος και υποστηρίζει ότι οι νοσούντες από κορωνοϊό δεν είναι άνθρωποι που μέχρι πρότινος ήταν ένα στάδιο πριν το θάνατο.
«Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι άνω των 60 ετών και έχουν ένα πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετωπίζεται. Όταν όμως κολλήσουν κορωνοϊό οι μισοί από αυτούς πεθαίνουν. Άρα ο ιός δεν είναι ελεγχόμενος με τόσους νεκρούς. Κι εμείς οφείλουμε να τους βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Καταλαβαίνω ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι που λαμβάνονται αυτά τα μέτρα, αλλά εγώ ως γιατρός, με την εικόνα που επικρατεί στις μονάδες Covid των νοσοκομείων, είμαι αρνητικός ως προς την άμεση χαλάρωση των μέτρων. Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους».
«Όχι σε πλήρη χαλάρωση των μέτρων»
Ως «υψηλό ρίσκο» χαρακτηρίζει τον εορτασμό του Πάσχα ο κ. Νίκος Καπραβέλος.
Ο ίδιος διαφωνεί στη λήψη ακραίων αποφάσεων για την εφαρμογή των μέτρων, όπως αυτό που συμβαίνει στη Σανγκάη, ωστόσο συμφωνεί με την τήρηση των περιορισμών.
«Διαφωνώ με οτιδήποτε ακραίο. Όπως διαφωνούσα που – στη χώρα μας – έπρεπε να πας για ψάρεμα και να φοράς μάσκα ή να περπατήσεις σε μια βουνοκορφή με τα παιδιά σου και πάλι να φοράς μάσκα. Η χαλάρωση των μέτρων αυτή την περίοδο είναι υψηλό ρίσκο για τους θανάτους στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, την ώρα που στη ΜΕΘ βλέπουμε πολλούς εμβολιασμένους, με δύο δόσεις», αναφέρει ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, εκφράζει έντονη ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων μετά την πασχαλινή περίοδο και προτείνει να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους.
«Η μάσκα προστατεύει. Προτείνω ως υγειονομικός να την φοράτε σε χώρους με πολυκοσμία. Κυρίως οι ηλικιωμένοι, που θα πηγαίνουν τακτικά αυτές τις μέρες στην εκκλησία, ας μην βρεθούν στον εσωτερικό χώρο του ναού αλλά στον προαύλιο. Είναι σημαντικό για όλους να τηρήσουμε τα μέτρα, και για τους εαυτούς μας αλλά και για όσους κινδυνεύουν να διασωληνωθούν», λέει ο ίδιος.
«Ας μην πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων με ανθρώπινες ζωές» είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Νίκος Καπραβέλος.
cnn.gr