Το πιο αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού!
Υλικά
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
6 πιπεριές (κομμένες στη μέση)
2 πατάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)
5 κολοκυθάκια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
1 ματσάκι φρέσκος, πλατύφυλλος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες και ξεφλουδισμένες)
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Αλάτι
Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ποτήρια ζεστό γάλα
1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κρόκος αυγού
2 ποτήρια τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
Τριμμένη φρυγανιά για τη κρούστα
Τριμμένο τυρί για τη κρούστα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα λαχανικά στο ρηχό ταψί του φούρνου, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά σε ζεστό φούρνο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ντομάτα, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε στο σιγανό τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι, για να μην πιτσιλάει, και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά. Αφού την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και το βασιλικό.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και, με σύρμα, το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Όταν αρχίζει να αφρίζει προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Έπειτα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και, τέλος, το γιαούρτι.
Στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά λαχανικά και τα καλύπτουμε με τη μισή σάλτσα. Κάνουμε άλλη μια στρώση λαχανικών και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Τελειώνουμε με μια στρώση λαχανικών και, από πάνω, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρυγανιά. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 40 περίπου λεπτά.
Πηγή