Καλοκαιρινή σαλάτα με φακές & γαρίδες

Μια υπέροχη σαλάτα με φακές, πλούσια και θρεπτική που συνοδεύεται από υπέροχες γαρίδες!

Για τις γαρίδες

750 g γαρίδες

50 ml ηλιέλαιο

150 g τοματίνια κομμένα στη μέση

20 g κρεμμύδια φρέσκα

300 ml ζωμός λαχανικών ανάλατος

10 g μαϊντανός ψιλοκομμένος

8 g αλάτι μπορεί να παραλειφθεί αν έχετε χρησιμοποιήσει ζωμό αλατισμένο

30 ml λευκό κρασί ξηρό

5 g ξύσμα λεμονιού

Για τις φακές

250 g φακές

2  φύλλα δάφνης

100 g δαμάσκηνα ψιλοκομμένα

80 ml ηλιέλαιο

30 ml μηλόξιδο

10 g αλάτι

70 g πιπεριές φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ

50 g κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, μονο το λευκό μέρος

20 g δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Για τις γαρίδες

Καθαρίζουμε το κεφάλι, το κέλυφος και το έντερο από τις γαρίδες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα τοματίνια. Προσθέτουμε ολόκληρες τις γαρίδες και τις αλατίζουμε λίγο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να ψηθούν οι γαρίδες για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Όταν έχουν μαγειρευτεί, τις αφαιρούμε και τις κρατάμε στην άκρη. Στο τηγάνι προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό ενώ δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.

Σερβίρουμε τις γαρίδες δίπλα από τις φακές και περιχύνουμε από πάνω με λίγη σάλτσα. Στολίζουμε με λίγα φύλλα δυόσμου.

Για τις φακές

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τις φακές μαζί με τα φύλλα δάφνης για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να κρατάνε λίγο. Μην ξεχνάτε ότι τις θέλουμε λίγο τραγανές.

Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις βρασμένες φακές και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τα δαμάσκηνα, το μηλόξιδο, το αλάτι, την πιπεριά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.


Πηγή