Ιταλία: Η Ελληνίδα από την πλημμυρισμένη Φαένζα στο LIVE NEWS

Η γέφυρα κοντά στην Μπολόνια κατέρρευσε.

«Η γέφυρα κατέρρευσε σήμερα στις 7 το πρωί. Η κόρη μου μένει στο Σαν Μαρτίνο και μου είπε να μην μετακινηθώ γιατί η γέφυρα έχει καταρρεύσει».

Μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου σε δεκάδες πόλεις υπέστη μεγάλες καταστροφές, μεταξύ αυτών και ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Μπολόνια με το Μιλάνο. Μεγάλες οι καταστροφές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της επαρχίας.

«Περιμέναμε ότι μετά τον κόκκινο συναγερμό ότι θα σηκωνόταν η στάθμη του ποταμού, όμως αντί να ξεχειλίσει σε 2 ή 3 σημεία υπερχείλισαν οι όχθες του και το νερό έφτασε χωρίς προειδοποίηση», είπε ένας κάτοικος Φαένζα.

Οι πλημμύρες έπληξαν 37 πόλεις και κοινότητες και έχουν καταγραφεί περίπου 120 κατολισθήσεις, ενώ τουλάχιστον 14000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δραματικές διασώσεις

Κλιμάκιο διασωστών απομάκρυνε με ελικόπτερο μία έγκυο γυναίκα από το πλημμυρισμένο σπίτι της.

Ηλικιωμένοι δέχονται τις πρώτες βοήθειες από τα σωστικά συνεργεία.

Σωσίβιες λέμβοι επιστρατεύονται για να προσεγγιστούν τα πλημμυρισμένα σπίτι και να απεγκλωβιστούν όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν πριν αποκλειστούν από τα ορμητικά νερά.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους έχει ανέβει στους 9.

Τουλάχιστον δώδεκα ποταμοί υπερχείλισαν τις όχθες τους και διοχέτευσαν τεράστιους όγκους υδάτων μέσα στις πόλεις και βούλιαξαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Τα φαινόμενα έχουν εξασθενίσει ωστόσο οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των πολιτών καθώς όπως λένε,  η στάθμη των υδάτων των ποταμών συνεχίζει να αυξάνεται.

Η επαρχία Εμίλια Ρομάνα δέχθηκε 50% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε μόλις 36 ώρες.

«Στη Φαένζα οι πλημμύρες είναι μέχρι τον πρώτο όροφο»

Η Ελένη Κουδούνα, κάτοικος της Φαένζα, μίλησε στο LIVE NEWS για τις στιγμές που βιώνει.

«Δεν έχουμε ρεύμα και νερό. Εμείς μένουμε στα περίχωρα της Φαένζας, όπου έχουν γίνει πολλές κατολισθήσεις και έχει μπει όλο το νερό μέσα, η λάσπη. Το βουνό δίπλα μας έχει καταρρεύσει. Όλο το βράδυ μέναμε έξω από το σπίτι. Δεν μπορούμε να ξαναμπούμε. Ευτυχώς είχαμε έχουμε τροχόσπιτο. Στη πόλη στη Φαένζα οι πλημμύρες είναι μέχρι τον πρώτο όροφο. Έβγαζαν τους ανθρώπους με βάρκες και τους πήγαιναν φάρμακα με ελικόπτερα».


Πηγή