Ισραήλ: «Πρώτη φορά είμαστε έτσι, φοβόμαστε» – Σοκαριστικές μαρτυρίες Ελλήνων που επέστρεψαν από το Τελ Αβίβ

Μπροστά τους είδαν τον θάνατο να παραμονεύει και έζησαν την αγωνία του τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο λεπτό, ενώ οι σφαίρες σφύριζαν επάνω από τα κεφάλια τους.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Ένας από αυτούς, ο Ανέστης Συμεωνίδης, Έλληνας μουσικός που μένει εκεί, ανέφερε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως «πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση μετά από αυτή της Χεζμπολάχ το 2006».

«Φόβος υπάρχει, όλοι οι συνάδελφοι φοβούνται, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, πρώτη φορά είμαστε έτσι. Ακούμε σειρήνες, περνάνε ρουκέτες πάνω από το σπίτι, αλλά όχι πολύ στην περιοχή μας, γιατί είμαστε μακριά από τη Γάζα. Τις οδηγίες τις ξέρω γιατί το έχω περάσει 15 φορές αλλά αυτή είναι η χειρότερη στα 22 χρόνια που είμαι εδώ».

Όπως λέει ο ίδιος, συνεχώς ηχούν οι σειρήνες του πολέμου, δίνοντας έτσι το σήμα στους αμάχους να τρέξουν στα καταφύγια.

«Οι οδηγίες είναι ότι όταν ακούμε τις σειρήνες να τρέχουμε στο καταφύγιο που είναι ένα δωμάτιο κάτω από το σπίτι που μένω. Το δικό μου είναι ένα δωμάτιο ενισχυμένο. Είναι στο ισόγειο της κάθε πολυκατοικίας. Εμείς εδώ είμαστε τρία άτομα».

Σίγουρα από το μυαλό του έχει περάσει η σκέψη να εγκαταλείψει το Ισραήλ και να φύγει.

«Πολλοί σκέφτονται να φύγουν από το Ισραήλ, και εγώ το σκέφτομαι. Σήμερα έχω ραντεβού στο νοσοκομείο και μπορεί να πάρω την απόφαση να γυρίσω. Πολλές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις αλλά είναι οι ισραηλινές κυρίως».

«Εφιάλτης»

Για τον εφιάλτη στο Ισραήλ, όπως ο ίδιος τον έζησε, μίλησε και ο προπονητής της Εθνικής Πόλο γυναικών του Ισραήλ, Δημήτρης Μαυρωτάς, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα.

«Στην πόλη που ζω εγώ, στη Νετάνη, που είναι 30 χιλιόμετρα βόρεια του Τελ Αβίβ, δεν ήχησαν οι σειρήνες, αλλά ήμουν δύο μέρες στο σπίτι με περιορισμό, μας είχαν δώσει οδηγία για περιορισμό των μετακινήσεων. Και όντως το Σάββατο, η πόλη μας ήταν νεκρή πόλη».

«Όλοι έχουν κάποιον δικό τους που έχει σκοτωθεί» λέει χαρακτηριστικά, ενώ εξηγεί πως οι παίκτριές του εκπαιδεύονται για να πάνε στον στρατό.

«Με όλον τον κόσμο που μιλάω έχουν να μου διηγηθούν από μία ιστορία για κάποιον δικό τους ή γείτονα που δεν έχει καταφέρει να ζήσει. Είναι πολύς κόσμος, πολλά νέα παιδιά που έχουν σκοτωθεί. Οι παίκτριές μου εκπαιδεύονται να πάνε στον στρατό».

Εικόνες απόλυτης καταστροφής κατέγραψε στο κινητό του ο Γιάννης Τουρλεντές.

Βρισκόταν στο Ισραήλ για δουλειά και σήμερα κατάφερε να επιστρέψει στην οικογένειά του. Στην ίδια πτήση και ο Τάσος Μπερούκας. Από το πρωί του Σαββάτου, που ηχήσαν οι σειρήνες του πολέμου, έψαχνε απεγνωσμένα τρόπο να επιστρέψει ασφαλής.

«Σάββατο που έπεφταν ρουκέτες έπρεπε να βρω μια πτήση να φύγω, το μόνο που έβλεπα ήταν ρουκέτες στον αέρα να αναχαιτίζονται».

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ο Μάκης Φλορεντίν περίμενε γεμάτος αγωνία τη σύζυγό του από το Τελ Αβίβ. Πίσω, παραμένουν τα παιδιά και τα εγγόνια του.

«Ευτυχώς όλες οι ρουκέτες αναχαιτίζονται. Φοβούνται μήπως καμία δεν αναχαιτιστεί, αυτό είναι το πρόβλημα»

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έφθασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι 81 Έλληνες. Πολλοί είχαν πάει για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν και πολλοί Ισραηλινοί.

Μπορεί όλοι τους να επέστρεψαν ασφαλείς, όμως η καρδιά τους χτυπά ακόμη δυνατά. Δύσκολα θα ξεχάσουν τον τρόμο και τον εφιάλτη που βίωσαν.

Τα μέτρα στα αεροδρόμια είναι αυστηρά, με αύξηση των περιπολιών και αυστηρούς ελέγχους, ενώ στις συχνές περιπολίες συμμετέχουν και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.


Πηγή