Ισπανία: Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στο κέντρο της Μαδρίτης

Η οργή των αγροτών, στην Ισπανία, ξεχειλίζει… Έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς, οι οποίοι τους εμποδίζουν να φτάσουν -με τα τρακτέρ τους- στο κέντρο της Μαδρίτης… Οι δυνάμεις ασφαλείας τους απωθούν με τη βία.

Οι γεωργοί λένε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, μέχρι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ να λάβει ρεαλιστικά μέτρα προστασίας των εισοδημάτων τους.

«Βυθιζόμαστε, λόγω του ανταγωνισμού από τα προϊόντα άλλων χωρών. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους όρους εισαγωγής των προϊόντων τους», δηλώνει ένας Ισπανός αγρότης.

Επεισόδια ξέσπασαν και στην Κόρδοβα, όταν αγρότες προσπάθησαν να μπουν σε κτίριο της νομαρχίας. Οι γεωργοί ζητούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να ανταπεξέλθουν στην υπέρογκη, όπως λένε, αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ζημιές στο κτίριο της νομαρχίας Μασσαλίας

Στην Γαλλία, αγρότες, με φορτηγά και εκσκαφείς προκάλεσαν ζημιές σε κτίριο της νομαρχίας στη Μασσαλία. Έριξαν κοπριά, καλώντας την κυβέρνηση Μακρόν, να θωρακίσει τη γεωργική παραγωγή, που πλήττεται από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και την υψηλή φορολογία.

Ο πρωθυπουργός Ατάλ δεσμεύτηκε πως μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει ψηφιστεί νέος νόμος, ο οποίος θα διασφαλίζει τα αγροτικά εισοδήματα.

«Δεν θα αποτύχουμε, δεν θα τους προδώσουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, κατανοώ απόλυτα πως οι αγρότες περιμένουν να δουν πράξεις, για να πειστούν».

Όμως, οι γεωργοί απειλούν να σαμποτάρουν την ετήσια αγροτική έκθεση του Παρισιού, η οποία ανοίγει τις πύλες της το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στην Πολωνία, οι ενώσεις αγροτών κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς των συνοριακών περασμάτων με την Ουκρανία.

Άδειασαν φορτία με σιτάρι, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Ντόναλντ Τουσκ και η ΕΕ, δεν τους προστατεύουν ενάντια στον αθέμιτο ανταγωνισμό, από την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών.


Πηγή