Μέσα στο τούνελ Αλφαφάρ δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Άνδρες των σωστικών συνεργείων τα ψάχνουν ένα προς ένα, αναζητώντας θύματα της τραγωδίας.
«Αναζητούμε πιθανά θύματα σε όλους τους χώρους. Σε δημόσιους δρόμους, καταστήματα, σπίτια».
Στη μάχη για να σωθεί έστω και μια ανθρώπινη ζωή και πολίτες που έχουν σπεύσει να βοηθήσουν. Απομακρύνουν με φτυάρια την λάσπη, για να φτάσουν στα θαμμένα αυτοκίνητα. Ζητούν απεγνωσμένα ενισχύσεις.
Η βοήθεια όμως δεν φτάνει και οι κάτοικοι αισθάνονται μόνοι τους. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για αδιαφορία.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την αποστολή πέντε χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στην περιοχή και την ενίσχυση των πληγέντων με 270 εκατομμύρια ευρώ.
«Γνωρίζουμε ότι η βοήθεια παίρνει πολύ χρόνο για να φτάσει σε πολλά σημεία. Ότι υπάρχουν ακόμα κλειστά σπίτια και γκαράζ, πλημμυρισμένοι δήμοι και πολλοί αβοήθητοι άνθρωποι. Γι’ αυτό, χαιρετίζω το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μαθόν αποφάσισε να αυξήσει το αίτημά του για στρατιώτες από 500 σε 5000».
Εθελοντές έχουν στήσει κέντρα για τους πλημμυροπαθείς. Συγκεντρώνουν και μοιράζουν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε αυτούς που έχουν χάσει τα πάντα.
Δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι. Πολίτες καταφεύγουν στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και… ως έσχατη λύση, στα αυτοσχέδια νεκροτομεία προκειμένου να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Τι αναφέρει έκθεση Ισπανών ειδικών για την κλιματική αλλαγή
Έκθεση Ισπανών ειδικών αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή κρύβεται πίσω από το φαινόμενο «ψυχρή σταγόνα» που σάρωσε την Βαλένθια και σκόρπισε τον θάνατο και τον όλεθρο.
«Διαπιστώσαμε ότι η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο στην ένταση της βροχόπτωσης που οδήγησε στις πλημμύρες».
Οι εικόνες από ψηλά μαρτυρούν πως το οι κάτοικοι της Βαλένθια έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους πριν σταθούν στα πόδια τους.
Πηγή