Το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα για έβδομη συνεχή εβδομάδα, παρά την καταστολή που εντείνεται και την έναρξη των δικών των συλληφθέντων που απειλούνται με την εσχάτη των ποινών.
Οι πρωτοφανών διαστάσεων από το 2019 διαδηλώσεις -που χαρακτηρίζονται «ταραχές» από τις ιρανικές αρχές- ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η κουρδικής καταγωγής Ιρανή πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά την μαντίλα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.
Οι αρχές προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα τους διαδηλωτές ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθούν, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με συγκεντρώσεις στις γειτονιές, τα πανεπιστήμια και τις μεγάλες λεωφόρους των πόλεων.
Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights, ( HR), 160 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την χώρα και 93 ακόμη σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ζαχεντάν, του νοτιοανατολικού Ιράν.
Κάθε τελετή πένθους, που οργανώνεται κατά την παράδοση την 40ή ημέρα μετά τον θάνατο, μετατρέπεται σε αντικαθεστωτική διαδήλωση.
Στην συνοικία Εκμπατάν της Τεχεράνης, κάτοικοι φώναξαν το βράδυ της Δευτέρας συνθήματα όπως «Θάνατος στον Δικτάτορα» προς τις συγκεντρωμένες δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που αναρτήθηκε, κυρίως στο 1500tasvir.
Κυρώσεις
Στην κουρδική πόλη Σαναντάι του βορειοδυτικού Ιράν, η κηδεία της Σαρίνα Σαέντι, 16χρονης που σκοτώθηκε στην καταστολή, μετατράπηκε σε διαδήλωση με αντικαθεστωτικά συνθήματα και γυναίκες να πετούν τις μαντίλες τους , σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, με έδρα την Νορβηγία.
Το 1500tasvir δημοσίευσε επίσης βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται ότι δείχνει φοιτητές της Ιατρικής να διαδηλώνουν στην πόλη Ταβρίς φωνάζοντας προς την αστυνομία ηθών: «Είστε διεστραμμένοι!»
Σύμφωνα με το Iran Human Rights, με έδρα την Νορβηγία, φοιτητές πραγματοποίησαν σήμερα καθιστική διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο του Ισπαχάν. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αμίρ Καμπίρ της Τεχεράνης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα γίνεται θέατρο αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Το 2019, διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος οργανώθηκαν με αφορμή της αύξηση των τιμών της βενζίνης, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Αλλά οι διαδηλώσεις των τελευταίων επτά εβδομάδων έχουν σπάσει τα ταμπού.
Στην ιερή πόλη Κομ έχουν εμφανισθεί οι τοιχογραφίες με τα πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του αγιατολάχ Χομεϊνί, καλυμμένα με κόκκινη μπογιά.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ιρανική δικαιοσύνη κάνει λόγο για την απαγγελία κατηγοριών κατά χιλίων ατόμων στο πλαίσιο των «ταραχών».
Δίκες και συλλήψεις δημοσιογράφων
Η Δικαστική Αρχή ανακοίνωσε το Σάββατο ότι άρχισε στην Τεχεράνη η δίκη πέντε ανθρώπων που κατηγορούνται για εγκλήματα που επισείουν την θανατική ποινή και διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο ένας από τους κατηγορούμενους, ο Μοχάμαντ Γομπαντλού, καταδικάσθηκε σε θάνατο, σύμφωνα με βίντεο της μητέρας του που δημοσιεύθηκε από το Abdorrahman Boroumand Center, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον.
Οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει το Σάββατο ότι Μοχάμαντ Γομπαντλού κατηγορήθηκε για «επίθεση με αυτοκίνητο που προκάλεσε τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό πέντε άλλων». Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του μετά την καταδίκη του.
Τουλάχιστον 46 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα την Νέα Υόρκη.
Ο Χουσεΐν Ροναχί, υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης και συνεργάτης της Wall Street Journal, συνελήφθη λίγο μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, πραγματοποιεί απεργία πείνας και δεν είναι καλά στην υγεία του, γράφει ο αδελφός του Χασάν στο Twitter μετά την συνάντηση του δημοσιογράφου με τους γονείς του στην φυλακή.
Στο εξωτερικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, δήλωσε την Τρίτη ο καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα κατά της Τεχεράνης, ειδικότερα κατά των δυνάμεων ασφαλείας και στελεχών του καθεστώτος.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 26 Οκτωβρίου οικονομικές κυρώσεις κατά ιρανών αξιωματούχων και εταιρειών για την καταστολή των διαδηλώσεων.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε με την σειρά της κυρώσεις κατά προσώπων και οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσά τους η CIA, την οποία κατηγόρησε ότι ενθάρρυνε «την βία και τις ταραχές» στο Ιράν.
cnn.gr