Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αποτελεί το πρελούδιο μιας αναμέτρησης με τους νομοθέτες σχετικά με την πρόταση να πωληθούν περισσότερα από τα αεροσκάφη στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.
Η προτεινόμενη πώληση όπλων, η οποία στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζει πώς η Τουρκία ελπίζει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις εδώ και καιρό φθαρμένες σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει νέα όπλα.
Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την προμήθεια πυραύλων, ραντάρ και ηλεκτρονικών συστημάτων για τα τουρκικά μαχητικά F-16, γεγονός που συνιστά μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φιλοξένησε δύο γύρους συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, ενώ παράλληλα προμήθευσε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και απαγόρευσε την είσοδο ορισμένων ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσφιξη των δεσμών με την Ουάσινγκτον και τη συχνότερη επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το αίτημα, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους, για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο, για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία, μια χώρα – σύμμαχο του ΝΑΤΟ που έχει εξοργίσει ορισμένους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον για τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Μια συμφωνία ύψους 378,9 εκατ. ευρώ
Η πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό, θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 378,9 εκαρτ. ευρώ (πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει την πρόταση.
Η κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα μέσω άτυπης κοινοποίησης σε βασικά μέλη και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Εάν οι επικεφαλής του Κογκρέσου εγκρίνουν την πώληση, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει βάσει νόμου να στείλει επίσημη κοινοποίηση της συμφωνίας.
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Υπό συζήτηση και μια νέα τουρκική αγορά μαχητικών F-16
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση αναμένεται να στείλει ένα ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο που αφορά την πώληση ενός νέου στόλου F-16 μαζί με αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της Τουρκίας αργότερα φέτος, μετά από αίτημα της Άγκυρας πέρυσι.
Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η πώληση των F-16 θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της πολυετούς έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων και να αποτρέψει την Τουρκία από το να διολισθήσει πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενέκρινε την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 το 2017, προκαλώντας κυρώσεις των ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την αποπομπή της Άγκυρας από το προηγμένο πρόγραμμα μαχητικών F-35.
Το περιστατικό ενέτεινε ακόμη περισσότερο τη δυσπιστία ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, όπου οι αξιωματούχοι εμφανίζονται εξίσου διχασμένοι για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων της Τουρκίας.
cnn.gr