Ινδία: Στο έλεος της ξηρασίας – Βίντεο δείχνει γυναίκα να ρισκάρει τη ζωή της για λίγο νερό

Ένα βίντεο που έγινε viral έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η πρόσβαση σε αγαθά όπως το νερό, δεν είναι δεδομένη για όλους και σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι καλούνται ακόμη και να ρισκάρουν τη ζωή τους για να το εξασφαλίσουν.

Στο συγκλονιστικό βίντεο φαίνεται μια γυναίκα, που έχει κατέβει σε ένα πηγάδι για να βρει νερό, να σκαρφαλώνει στον τοίχο χωρίς καν ένα σκοινί.

Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Γκουσίγια στην πολιτεία Μάντια Πραντές της Ινδίας όπου σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις καθαρού, πόσιμου νερού.

Οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να λάβουν ακραία μέτρα μετά την ξηρασία που έπληξε τη περιοχή που μετέτρεψε σε χέρσες εκτάσεις τις λίμνες και ”άδειασε” πολλά πηγάδια.

Στο έλεος της ξηρασίας

Στην Μαντια Πραντές,  σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC η έλλειψη νερού είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα κάθε καλοκαίρι ενώ η τοπική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί παροχή νερού βρύσης σε κάθε χωριό μέχρι το 2024. Αλλά το πόσιμο νερό εξακολουθεί να είναι μη προσιτό για εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο χωριό Γκουσίγια της συγκεκριμένης πολιτείας, οργισμένοι χωρικοί δηλώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν τις τοπικές εκλογές φέτος για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης.

″Πρέπει να κατέβουμε στο πηγάδι για να μαζέψουμε νερό. Υπάρχουν τρία πηγάδια και όλα έχουν σχεδόν στεγνώσει. Καμία αντλία χειρός δεν έχει νερό”, είπε μια γυναίκα στο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

«Κρατικοί υπάλληλοι και πολιτικοί ηγέτες έρχονται μόνο κατά τη διάρκεια εκλογών. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να μην δώσουμε ψήφους μέχρι να έχουμε σωστή παροχή νερού».

Πολλοί Ινδοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν σε αυτό το «σπαραχτικό», όπως το χαρακτήρισαν βίντεο ζητώντας σε υψηλούς τόνους από τους αρμόδιους αξιωματούχους να λάβουν άμεσα μέτρα βοηθώντας τους κατοίκους του χωριού.

Στην Ινδία,  σχεδόν τα δύο τρίτα των περιοχών της χώρας απειλούνται από την πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων και η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό  πρόβλημα με το νερό μέχρι το 2050.




Πηγή