Ηλίας Κώνστας: «Η ασφάλεια απαγορεύει στον σταθμάρχη να κάνει λάθος» – Τι λέει ο μηχανικός και σύμβουλος σιδηροδρομικών συστημάτων

Ο Ηλίας Κώνστας, μηχανολόγος μηχανικός και σύμβουλος σιδηροδρομικών συστημάτων, μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο και στο «Live News» για την ασφάλεια των τρένων και για το εάν και κατά ποιον τρόπο θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν.

«Αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι ένας αντιεπαγγελματισμός που διέπει την ιεραρχία του οργανισμού. Για παράδειγμα, οι χρήση των συχνοτήτων για προσωπικές συζητήσεις απαγορεύεται και προφανώς δεν συνέβη μόνο εκείνη η τη μέρα. Από εκεί και πέρα, το να είναι ο σταθμάρχης η μοναδική πηγή του σφάλματος, απαγορεύεται γιατί θα πρέπει να υπάρχουν συστήματα ασφαλείας. Καμιά φορά ακούμε για την τηλεδιοίκηση, και αυτός ο όρος χρησιμοποιείται αμφίσημα γιατί είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας, η οποία αφορά και την  ασφάλεια και την εποπτεία», είπε αρχικά.

«Η ασφάλεια θα απαγόρευε στον σταθμάρχη να δρομολογήσει ένα τρένο σε γραμμή που είναι ήδη κατειλημμένη από άλλο συρμό. Τα συστήματα αυτά θα απαγορεύσουν στον σταθμάρχη να κάνουν λάθος. Το σύστημα πρέπει να πάρει. Όταν είναι έτοιμο πρέπει να δοθεί στην αρμόδια αρχή για αν πάρει έγκρισή και μετά να εκπαιδευτούν. Αλλά σίγουρα πρέπει να διαρκέσει η εκπαίδευση αρκετούς μήνες», πρόσθεσε.


Πηγή