Ηχηρά είναι τα μηνύματα πολιτικών παραγόντων της χώρας με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 που είχε σαν αποτέλεσμα την κατοχή του 36,3% του νησιού και τον εκτοπισμό 120 χιλιάδων Κυπρίων.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.
«48 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, το τραύμα της παράνομης κατοχής παραμένει βαθύ. Θυμόμαστε πάντα όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου και διεκδικούμε την επανένωσή της, με βάση τις αποφάσεις των ΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι
«Η σημερινή ημέρα ξυπνά μαύρες μνήμες για τον Ελληνισμό, τιμάμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της Κύπρου».
Τέλος, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει μέσω Facebook «Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων των τέκνων του Ελληνισμού, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Αποτίουμε φόρο τιμής στους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές. Δεν ξεχνάμε!»
Και το υπουργείο Εξωτερικών όμως εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο από την Τουρκική εισβολή τονίζοντας πως «Το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Η σημερινή μαύρη επέτειος για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και η συνέχιση της παράνομης κατοχής άνω του ενός τρίτου της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι μία υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα, της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία.
Το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, ακριβώς όπως η συνεχιζόμενη τους τελευταίους μήνες, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στον εθνικό στόχο που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Δυστυχώς, οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, καθιστούν αδύνατη την διεξαγωγή ουσιαστικών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στο συμπεφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια κινούνται επίσης σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που επιτάσσει η Διεθνής Κοινότητα.
Μέχρι τελικής ευοδώσεως, η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει την μία κυριαρχία της Κύπρου με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Λύσης, η οποία, επί πλέον, θα απαλλάξει τον λαό της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις υποθέσεις του και θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων.