Η πιο παλιά Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης στο Χιλιομόδι Κορινθίας (video)

Η Μονή της Παναγιάς Φανερωμένης του 16ου αιώνα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα εξω από το Χιλιομόδι Κορινθίας, και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ηταν καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού κατά την Επανάσταση του 1821 και αποτελεί δείγμα μεταβυζαντινών αγιογραφιών. Η Μονή της Φανερωμένης ειναι η αρχαιότερη με την ονομασια αυτη στην Ελλάδα.

Στην είσοδό του ναού είναι ορατοί μέχρι και σήμερα είναι δύο ιονικοί κίονες ενώ εσωτερικά φέρει δύο στρώματα τοιχογραφιών του 17ου και του 13ου αιώνα αντίστοιχα.

Screenshot 90 4

Αρχικά βρισκόταν ψηλότερα, η παλιά Μονή , σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τη σημερινή μονή και είχε θέση που έβλεπε την γύρω περιοχή και είχε θέα μέχρι και τον Ακροκόρινθο. Από την παλαιά μονή σώζεται το καθολικό του 13ου αιώνα με φθαρμένες τοιχογραφίες, και τα ερειπωμένα κτήρια των κελλιών.

Screenshot 89 4

Η ονομασια της οφείλεται στην εικόνα της Παναγίας που φανερώθηκε στο σημείο που χτίστηκε το Μοναστήρι. Οι γέροντες στο Χιλιομόδι, στα Αθίκια και στον Αγιάννη περιγράφουν το πως και γιατί έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας.

Στην κορφή του βουνού, υπήρχε ένα μετόχι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου το οποίο προϋπήρχε της Μονής λατρευόταν η Παναγία και είχε το παλαιό εικόνισμά της.

Screenshot 88 4

Το 1854 λόγο.σεισμου η μονή υπέστη σοβαρές ζημιές και το 1896 οι μοναχοί μεταφέρθηκαν χαμηλότερα, στη νέα μονή που ιδρυθηκε τον 16ο αιώνα και μέχρι τότε ήταν μετόχι της παλαιάς. Τότε μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέση το τέμπλο του πρώτου ναού και η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Το περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπλο από οξιά και φλαμούρι είναι φιλοτεχνημένο με σκαλιστές παραστάσεις από την Παλιά και Καινή Διαθήκη. Το 1949 η μονή ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε σε γυναικεία.

Ikarus Drone Services: Bαρελάς Κωνσταντίνος


Πηγή