Η μάχη του πολιτικού κέντρου ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Ωστόσο, το τοξικό κλίμα της αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί δεν βοηθάει για την επίτευξη του στόχου, καθώς οι πολίτες που εκφράζουν το Κέντρο στέκονται «απέναντι» στην τοξικότητα των ημερών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στον ορθό, συναινετικό λόγο και επιχειρούν να χρεώσουν στον Αλέξη Τσίπρα το διχασμό, τον λαϊκισμό και το λόγο που διαιρεί την κοινωνία και για αυτό πιστεύουν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δεν απέχουν από την πραγματικότητα όσον αφορά στον κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με έρευνα της PULSE, μεταξύ των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται και τοποθετούνται στο χώρο του Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 35%, με δεύτερο το Νίκο Ανδρουλάκη και όχι τον Αλέξη Τσίπρα που έρχεται τρίτος με 16%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει διπλάσια ποσοστά, φτάνοντας το 25%.
Πόσο απέχει η αυτοδυναμία για τον Μητσοτάκη
Για τη μάχη του Κέντρου θα ειπωθούν πολλά στην πορεία μέχρι τις εκλογές, αλλά στην πράξη το κλίμα θα είναι εντελώς διαφορετικό: Θα πολωθεί βαθιά, σε μια προσπάθεια οι δύο μονομάχοι Μητσοτάκης και Τσίπρας να συσπειρώσουν όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους.
Στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία, η οποία με την απλή αναλογική μοιάζει να είναι ακατόρθωτη. Όμως στην τελευταία δημοσκόπηση πάλι της ίδιας εταιρίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η κυβερνητική παράταξη φαίνεται να συγκεντρώνει το ποσοστό του 34% στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια κάτι που σημαίνει ότι η αυτοδυναμία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέχει τουλάχιστον 3,5ποσοστιαίες μονάδες.
Ο αριθμός του εκλογικού ποσοστού για να κλειδώσει η αυτοδυναμία, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο φτάνει το 37,5%, γεγονός που σημαίνει πως είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος μία τέτοιας συσπείρωσης και ενώ παραμένει ζητούμενο το πώς θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα που βίωσε όλες τις κρίσεις τα τελευταία χρόνια.
Η πόλωση ασπίδα του Τσίπρα στα φάουλ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται περίπου να καταλαβαίνει πού θα οδηγηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα. Όμως οι μάχες που χάνονται είναι αυτές που δεν δίνονται, κι έτσι σε κάθε επαφή με την κοινωνία με επισκέψεις, όπως αυτή στη Φωκίδα τελευταία, δεν χάνει την ευκαιρία να υπερτονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όποτε και αν διεξαχθούν οι εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα. Τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται ήδη από τώρα με υποψηφίους, όπως προαναγγέλλουν από την Κουμουνδούρου, που θα αποτελέσουν έκπληξη. Ο πολιτικός λόγος στον οποίο θα προσπαθήσουν να χρεώσουν στον κ. Μητσοτάκη θα είναι πολωτικός -άλλωστε η συσπείρωση είναι το ζητούμενο και για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συσπείρωση του κόμματος στους ψηφοφόρους θα είναι και η ασπίδα προστασίας από τα φάουλ που κάνουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταία εκείνη του κ. Βερναρδάκη. που παρομοίασε την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σην Πισπιρίγκου, για να βρεθεί αντιμέτωπος με την μήνιν του κ. Τσίπρα, που από το πλέον επίσημο βήμα, εκέινο της Βουλής, τον «άδειασε» μεγαλοπρεπώς.
Δεν έφτασε μόνο η συγγνώμη του βουλευτή, αλλά για να καλυφθεί το φάουλ του κ. Βερναρδάκη χρειάστηκε η δημόσια αποδοκιμασία του από τον αρχηγό του, αφού βεβαίως χρειάστηκε δύο φορές η Όλγα Γεροβασίλη να τον καλέσει στο τηλέφωνο για να του επισημάνει το τεράστιο μέγεθος του ατοπήματος που έκανε και για να κατεβάσει το δημοσίευμα με τη μορφή βίντεο που είχε αναρτήσει.
Όλα αυτά και άλλα στερούν από τον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να κλείσει της δημοσκοπική ψαλίδα και δεν του φταίνε τα ΜΜΕ, τα οποία συνεχώς κατηγορεί ότι είναι απέναντί του.
Η μάχη του αυτονόητου
Ο τρίτος της… παρέας ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζει σε «χαμηλό ταμπλό». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να δείξει τη διαφορά από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο ίδιος ως πολιτικός δεν μοιάζει ούτε με τον κ. Τσίπρα ούτε με τον κ. Μητσοτάκη.
Η πολιτική του δεν στρέφεται στην μηδενιστική αντιπολίτευση και ας τον κατηγορεί η κυβέρνηση για το αντίθετο. Ίσα- ίσα στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι δώρο τους κάνουν από την κυβέρνηση, αν στελέχη της βάζουν στο στόχαστρό τους τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που διαφέρει σε πολιτική συμπεριφορά από τους άλλους δύο.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του για τρία καυτά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία: Φορολογική πολιτική και πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και κοινωνική πολιτική. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες η αρμόδια επιτροπή υπό τον πρώην υπουργό οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη θα παρουσιάσει τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το μείζον θέμα της οικονομικής πολιτικής, ενώ σε ότι αφορά στην κοινωνική, δόθηκε έμφαση στην κοινωνική κατοικία με στοιχεία για το που βρίσκεται σήμερα η οικογενειακή στέγη, τι πρέπει να αλλάξει και πως θα πρέπει να ενισχυθούν από την Πολιτεία τα νέα ζευγάρια, που λόγω της οικονομικής ανέχειας δεν μπορούν να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια και να την στεγάσουν κάτω από ένα «κεραμίδι» που να μην είναι ακριβό, αλλά να μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των σημερινών αποδοχών που λαμβάνει κάποιος στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η μάχη επομένως για τον κ. Ανδρουλάκη είναι η μάχη του αυτονόητου. Ένα από τα αυτονόητα για τη χώρα είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας Παιδείας. Αλλά για το Νίκο Ανδρουλάκη το εθνικό θέμα της Παιδείας, όπως θα έπρεπε κανονικά να ήταν, αποτέλεσε μία ακόμη φορά πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης, με άγονες αντιπαραθέσεις και από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος υποστηρίζει για το θέμα της Παιδείας ότι «μετά από μια δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων τα ζητήματα Παιδείας αντί να αποτελούν κοινή αγωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, αξιοποιούνται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για να αυξηθεί τεχνητά η πόλωση μεταξύ τους, με μόνους χαμένους τους φοιτητές και την Παιδεία στο σύνολό της. Χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, όταν η διαβούλευση για το αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011 είχε διαρκέσει 14 μήνες, η κυβέρνηση προωθεί με το σχέδιό της ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων που ενισχύει την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία την έλλειψη λογοδοσίας και την οικογενειοκρατία. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο χορηγό της κυβέρνησης, αφού οι αθλιότητες Βερναρδάκη βοήθησαν στο να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα σημαντικά προβλήματα του νομοσχεδίου».
Πεδίο διαλόγου που ανοίγει η Χαριλάου Τρικούπη με τα επιτελεία των δύο άλλων κομμάτων, της Πειραιώς και της Κουμουνδούρου, είναι οι προτάσεις της για το ενεργειακό πρόβλημα που ταλανίζει όλη την Ευρώπη. Παρ’ όλο που απόψεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το Power Pass φαίνονται ταυτόσημες, αφού χαρακτήρισαν και οι δύο απάτη την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει επιδοτήσεις, οι διαφορές μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη είναι αγεφύρωτες ως προς την προσέγγιση εξεύρεσης λύσης.
cnn.gr