Η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και την τραγωδία στα Τέμπη

Σε μία σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης προχώρηση η ομάδα της Τραμπζονσπόρ, αφού στον εντός έδρας αγώνα της απέναντι στην Ουμρανίγιεσπορ, οι παίκτες της εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση, με μαύρα μπλουζάκια στα οποία υπήρχε η ελληνική και η τούρκικη σημαία και ένα μήνυμα στα ελληνικά που έλεγε: «ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΓΕΙΤΩΝΑ».

Παράλληλα, ο πατέρας του Νίκου Ναλμπάντη, του 28χρονου που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα, που εκτίει την ποινή του στην Τουρκία μέσω του υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου μεσολάβησε, ώστε ο πατέρας να προλάβει την κηδεία του παιδιού του.

Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να υπάρξει επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε επίπεδο κοινωνιών το κλίμα έχει βελτιωθεί. Σε επίπεδο ηγεσιών ο Ερντογάν βλέπουμε ότι έχει κάνει μία σειρά από αναδιπλώσεις προς τους Ισραηλινούς, τους Αιγύπτιους ακόμα και τους Αμερικανούς».

Ωστόσο τόνισε ο κ. Καιρίδης: «Δεν θα πρέπει να είμαστε αφελής, το πρόβλημα παραμένει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, για να «κλειδώσουμε» κατά το δυνατόν περισσότερο και μακρύτερο χρόνο αυτή την ύφεση της έντασης».

Σχετικά με τον χρόνο των εκλογών ο Δημήτρης Καιρίδης σχολίασε: «Πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν. Στην Ελλάδα τα περιθώρια στενεύουν, μέχρι τέλη Μαΐου έχουμε, μετά ξεκινούν οι πανελλήνιες και η θητεία λήγει στις 7 Ιουλίου».


Πηγή