Τι έδειξε μεγάλη, πολυετής ανάλυση σε άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.
Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Αναλύοντας στοιχεία από εκατομμύρια Αμερικανούς και τον τόπο κατοικίας τους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ζούσαν στις πιο επιβαρημένες περιοχές διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
Η μελέτη διεξήχθη σε εθελοντές ηλικίας άνω των 64 ετών. Η διάρκειά της ήταν σχεδόν 11 χρόνια. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 8,9 εκατομμύρια άτομα. Το 57% ήταν γυναίκες. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως το 1,5 εκατομμύριο εξ αυτών διαγνώστηκαν με κατάθλιψη.
Οι επιστήμονες εξέτασαν διαχρονικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο κατοικίας των ανθρώπων που νόσησαν. Ύστερα, την συνέκριναν με εκείνην όσων δεν παρουσίασαν κατάθλιψη. Η έρευνά τους εστιάστηκε σε τρεις ρύπους:
- Στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες
- Στον όζον, το οποίο παράγεται από πηγές όπως οι εξατμίσεις
- Στο διοξείδιο του αζώτου, το οποίο παράγεται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το ντίζελ και το αέριο
Ποιοι κινδυνεύουν
Η παρατεταμένη έκθεση σε οποιονδήποτε από αυτούς τους ρύπους σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση όμως ήταν ιδιαιτέρως απειλητική, όταν ο αέρας είχε υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα καρδιολογικά ή πνευμονολογικά νοσήματα ήταν πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι πολύ συχνή. Θεωρείται όμως σχεδόν φυσιολογική, λόγω των προβλημάτων υγείας και των απωλειών που αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε.
«Αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πραγματοποιήσαμε την ανάλυσή μας», είπε στο CNN η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Xinye Qiu, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Χάρβαρντ. «Παραδόξως είδαμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων νεοδιαγνωσθείσας κατάθλιψης σε αυτόν τον τυχαίο πληθυσμό που μελετήσαμε».
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με την κατάθλιψη αργότερα στη ζωή. Επομένως πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ως επιβαρυντικός παράγοντας, όταν αξιολογούνται καταθλιπτικοί ηλικιωμένοι», πρόσθεσε η Dr. Qiu.
Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr