Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αρρωστήσει μέσα σε ώρες την καρδιά, ακόμα και στους νέους

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα, μεγάλη μελέτη. Τι κίνδυνος υπάρχει. Ποιοι ρύποι δημιουργούν προβλήματα.

Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας την ανάγκη ακόμα και για εισαγωγή στο νοσοκομείο, αποκαλύπτει μια νέα, μεγάλη μελέτη.

Όπως έδειξε, οι ρύποι μπορεί να επηρεάσουν μέσα σε λίγες ώρες την καρδιά, προκαλώντας σοβαρή αρρυθμία που μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία για να αντιμετωπιστεί.

Η καρδιακή αρρυθμία προκαλείται από διαταραχή στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Συχνά εκδηλώνεται αιφνιδίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, όπως:

Η καρδιακή ανεπάρκεια

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η καρδιακή αρρυθμία είναι πάρα πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι καθένας από εμάς έχει μία στις τρεις πιθανότητες να την εκδηλώσει. Μολονότι, όμως, είναι τόσο συχνή, έως πρότινος λίγες μελέτες είχαν εξετάσει τις επιδράσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανάπτυξή της ανά ώρα έκθεσης σε αυτήν. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.120.316340

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν οι ερευνητές με την μελέτη τους, στην οποία εξετάστηκαν οι δυνητικές επιδράσεις της ρύπανσης σε τέσσερις μορφές καρδιακής αρρυθμίας:

Την κολπική μαρμαρυγή (είναι η πιο συχνή μορφή)

Τον κολπικό πτερυγισμό (είναι μία γρήγορη, ρυθμική κολπική αρρυθμία)

Τις κολπικές ή κοιλιακές έκτακτες συστολές

Την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Η νέα μελέτη

Στη μελέτη εισήχθησαν συνολικώς 190.115 ασθενείς, που είχαν νοσηλευθεί σε διάφορα νοσοκομεία της Κίνας λόγω καρδιακής αρρυθμίας. Από τους ασθενείς αυτούς:

Οι 96.133 είχαν κολπική μαρμαρυγή

Οι 5.300 είχαν κολπικό πτερυγισμό

Οι 41.613 είχαν έκτακτες συστολές (κολπικές ή κοιλιακές)

Οι 47.069 είχαν υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Οι ασθενείς αυτοί είχαν ηλικία από 18 έως 98 ετών. Το 47,1% είχαν ηλικία κάτω των 65 ετών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση τις ημέρες που οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία. Η μελέτη τους εστιάσθηκε σε έξι ρύπους:

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2.5

Τα σωματίδια PM2.5–10

Το διοξείδιο του αζώτου (NO

2)Το διοξείδιο του θείου (SO

2)Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO)

Το όζον

Τα ευρήματα

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας (CAMJ). Όπως διαπίστωσαν, τις πρώτες λίγες ώρες μετά από μία αύξηση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξανόταν σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας. https://www.cmaj.ca/content/195/17/E601

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι δεν είχαν όλοι οι ρύποι τον ίδιο αντίκτυπο. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν μεγαλύτερος με την έκθεση στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα. Το ίδιο και ο κίνδυνος για κολπικό πτερυγισμό και υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Ωστόσο, η έκθεση στα σωματίδια PM2.5–10 αύξανε τον κίνδυνο κολπικού πτερυγισμού και υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Η τελευταία ήταν πιθανότερη και με την έκθεση σε αυξημένα επίπεδα όζοντος.Από όλους τους ρύπους, όμως, την πιο ισχυρή συσχέτιση και με τις τέσσερις μορφές καρδιακής αρρυθμίας είχε το διοξείδιο του αζώτου. Το δε όζον είχε την πιο ισχυρή συσχέτιση με την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Επιπλέον, ο κίνδυνος μειωνόταν σημαντικά 24 ώρες μετά την έκθεση στους αυξημένους ρύπους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η οξεία έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής καρδιακής αρρυθμίας», δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Renjie Chen από το Πανεπιστήμιο Fudan στην Σαγκάη.

iatropedia.gr