«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους» σημειώνει ο Γιάννης Οικονόμου.
«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η Άγκυρα επιχειρεί να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Αθήνα, ειδικά μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στο σημείο να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως δεν θα του ξαναμιλήσει.
«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην συμπεριληφθούν τρίτες χώρες στη διαμάχη, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό».
Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».
«Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Πιστός στην πολιτική των προκλήσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».
Για το υποβρυχίο Hızırreis είπε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και για 12 εβδομάδες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό. Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζονται ολοταχώς και οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας. Είπε ότι η κατασκευή του ξεκινά το 2025 και σχεδιάζουν να το παραδώσουν στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εντός 5-6 ετών.
Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της Δύσης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις».
Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου». Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία».
«Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα των κυρώσεων.
cnn.gr