Η Ανάσταση αργεί στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, εγκλωβισμένοι οι άμαχοι στη Μαριούπολη

Με την απαγόρευση κυκλοφορίας να βρίσκεται σε ισχύ σχεδόν στο σύνολο της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων θα ακούσει τις καμπάνες της Ανάστασης μέσα από τα καταφύγια, εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών. Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας δεν ήταν αρκετή για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην επί 59 ημέρες εμπόλεμη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι Ουκρανοί που επιστρέφουν στη χώρα από την Πολωνία, για το Πάσχα, αψηφώντας τον φόβο του θανάτου. Όπως ανακοίνωσαν οι πολωνικές αρχές, από την Πέμπτη, περισσότεροι από 67.000 είναι οι πολίτες που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ασφάλεια στην Πολωνίας και από την Μεγάλη Πέμπτη πέρασαν ξανά τα σύνορα, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η ουκρανική παράδοση των αυγών «πίσανκα» αποτελεί παρελθόν. Στο παρόν, η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής καταστροφές σε δεκάδες εκκλησίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η μεγαλύτερη από τις εκκλησίες που υπέστησαν ζημιές είναι ο Αγιος Μιχαήλ της Μαριούπολης, μητροπολιτικός ναός που ανεγέρθηκε το 1997 σε ύψωμα με θέα την Αζοφική Θάλασσα. Από τον τρούλο του ναού έχει απομείνει ο μεταλλικός σκελετός.


cnn.gr