H Ενετική Γέφυρα στον Άσσο Κορινθίας μετά την συντήρηση της! Κάποτε είχε αυτοκτονήσει κοπέλα από αυτή! (βίντεο)

Σημειώνεται πως πριν 2 Χρόνια (Αύγουστος 2020) επισκεφθήκαμε και βιντεοσκόπησαμε για πρώτη φορά την γέφυρα η οποία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, παραμελημένη και αφημένη στην τύχη της και φυσικά λόγω των ετών της απειλούταν ακόμα και με κατάρευση. Από τότε δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα ευαισθητοποιώντας αρκετούς και ο κάθε υπεύθυνος επιτέλους ανέλαβε τις ευθύνες του, που λίγους μήνες μετά την προβολή του βίντεο ξεκινήσαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών της γέφυρας.
Σήμερα (Τρίτη 09 Αυγούστου 2022) μετά από δύο χρόνια όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την συντήρηση και την προστασία της, επισκεφθήκαμε εκ νέου την γέφυρα βιντεοσκόπησαμε νέα πλάνα και σας παρουσιάζουμε την γέφυρα στην νέα της κατάσταση κάνοντας μία αναδρομή του πρίν με το μετά.

ΔΕΊΤΕ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΤΗΣ ΓΈΦΥΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΆΤΩ LINK:

_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-
ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ:
Λίθινη, πολύτιμη και με μήκος περί τα 27 μέτρα, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1687 – 1715) στην Πελοπόννησο η γέφυρα υδραγωγείο κοντά στο χωριό Άσσος της Κορίνθου (θέση Βελινιάτικα).
Είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995 λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών της αλλά και της εποχής που χτίστηκε.
Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο.
Η γέφυρα με ύψος 8,50 μέτρα αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα.
Στο πρώτο – το κάτω – υπάρχει ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο πού καταλήγει ένθεν και ένθεν, σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στην κοίτη του χειμάρρου και σε απόσταση από τις όχθες. Στα ακρόβαθρα μάλιστα διακρίνονται ακόμη οι διαμπερείς οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της.
Το δεύτερο διάζωμα – το άνω – είναι μία τοξωτή πεσσοστοιχία που διατηρεί από ένα τόξο σε κάθε από της 2 πλευρές του.
Τέλος σημειώνεται επίσης πώς οι παλαιοί την συγκεκριμένη γέφυρα την ονόμαζαν η γέφυρα της Ευφροσύνης διότι λέγανε πως κάποτε μία κοπέλα ονόματι Ευφροσύνη είχε αυτοκτονήσει από αυτή.

DroneDays gr: Γιώργος Σοφούλης.


Πηγή