Ειδικότερα, η «Telegraph» αποκαλύπτει ακόμα και το τι θα μπορούσε να δώσει η Αθήνα ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών», η εφημερίδα αναφέρεται στον «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου», και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Επίσης, αναφέρει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ακόμα και το ηλικίας 3.600 ετών προσωπείο του Αγαμέμνονα, καθώς και το κύπελλο του Νέστορα.
Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα οδεύουν προς το σπίτι τους
«Εποικοδομητικές συζητήσεις» διεξάγονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, επιβεβαίωσε το Βρετανικό Μουσείο, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, φέρεται να έχει συντάξει μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών θησαυρών.
Το δημοσίευμα τονίζει, ωστόσο, ότι η νομοθεσία αποτρέπει την παραχώρηση αρχαιοτήτων από μουσείο, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για μια «φόρμουλα» σύμβασης δανείου, βάσει της οποίας τα Γλυπτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Αθήνα.
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την αποστολή των Γλυπτών στην Αθήνα με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με αντάλλαγμα άλλων ελληνικών θησαυρών, που θα δοθούν επίσης ως δάνειο.
«Η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν» γράφει το εν λόγω άρθρο.
Η εφημερίδα, στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Οδεύουν προς το σπίτι», επαναλαμβάνει τη στήριξή της για την επανένωση των Γλυπτών.
Τονίζει δε, πως οι ενστάσεις για την επιστροφή του θησαυρού έχουν αποδυναμωθεί ενώ το κώλυμα που παρουσιάζεται λόγω της βρετανικής νομοθεσίας επιλύεται με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο.
Το Βρετανικό Μουσείο θα εκθέτει αντίγραφα των Γλυπτών ενώ θα πρέπει να παρουσιάζονται και άλλοι θησαυροί που θα δανείζει η Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη 3/1 πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είχαν διαψεύσει αντίστοιχο δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης και το Βρετανικό Μουσείο είναι κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.
Υπουργείο Πολιτισμού: «Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο»
Νωρίτερα, την πάγια θέση της Ελλάδας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, επαναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα και μικροκομματικούς υπολογισμούς.
Ειδικότερα, τονίζει ότι η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη», τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού.
Καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει τα κορυβαντιά και συστρατευτεί στον εθνικό στόχο.
«Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα», τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού
«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.
Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά.
Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».
cnn.gr