Γκάγκα για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

«Δεν έχουμε πουθενά στον κόσμο -που είναι περίπου 200 κρούσματα- το ένα παιδί να κολλάει το άλλο, δεν έχουμε clusters κρουσμάτων, άρα δεν είναι κάτι που κολλάει που είναι μεταδοτικό ή τουλάχιστον πολύ μεταδοτικό» τόνισε μιλώντας για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Οι ηπατίτιδες μπορεί να μεταδοθούν με την τροφή ή με το σάλιο ενώ υπάρχουν και ηπατίτιδες που μεταδίδονται μόνο ενδοφλέβια όπως με χρήση σύριγγας ή με σεξουαλική επαφή» και συμπλήρωσε «ακόμα ψαχνόμαστε διεθνώς, πιθανότατα οφείλεται σε αδενοϊό, αλλά δεν έχουν συνδεθεί όλα τα κρούσματα με αδενοϊό. Και να πω και πάλι ότι κατά καιρούς μπορεί να έχουμε, αλλά είναι σπάνιο να έχουμε αυτές τις ηπατίτιδες τις έντονες και είμαστε προετοιμασμένοι. Θέλω να εφησυχάσω τους γονείς, θα προσέχουν αν τα παιδιά έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας θα πάνε στον γιατρό, αν δουν ότι τα ούρα χρωματίζονται θα πάνε στον γιατρό, αλλά να μην έχουμε άγχος. Επίσης, να προσέχουμε την υγιεινή των χεριών και να αφήνουμε τα παιδιά μα να παίξουν» δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Παλιότερα βλέπαμε πιο πολλές ηπατίτιδες σε παιδιά, τώρα είναι λιγότερες γιατί υπάρχει καθολικός εμβολιασμός για την ηπατίτιδα κι έτσι δεν έχουμε ούτε ηπατίτιδες Α, ούτε Β, ούτε C που είναι πιο επικίνδυνη. Όμως κατά καιρούς στα νοσοκομεία βλέπουμε ηπατίτιδες είτε από ιό ηπατίτιδας είτε από άλλους ιούς που επηρεάζουν το ήπαρ, αλλά και από φάρμακα καμιά φορά κι από μεταβολικά νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν. Σπάνια αυτές οι ηπατίτιδες είναι επικίνδυνες, συνήθως αυτοϊόνται κι αν δείτε κι όλα τα περιστατικά στον κόσμο είναι λίγα. Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη διαμόλυνση δηλαδή δεν κολλάει το ένα παιδί με το άλλο» σημείωσε ακόμα μεταξύ άλλων.


cnn.gr