Γιώργος Γεραπετρίτης: «Είναι απαίτηση να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως ήταν μία επίσκεψη που κεφαλαιοποίησε το καλό κλίμα που υπάρχει.

«Είναι κέρδος που μπορούμε να συζητούμε για θέματα που διαφωνούμε. Νομίζω πως περνάμε σε μία φάση που θα έχουμε κανονική σχέση. Δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να έχουμε μία απόλυτη σύγκλιση, όπως και με καμία χώρα για να είμαι ειλικρινής. Από την άλλη πλευρά, με την Τουρκία υπάρχουν και τα ιστορικά βάρη. Εγώ είμαι εκ φύσεων διαβουλευτικός άνθρωπος και θεωρώ πως μπορούμε να βρούμε λύση για τα ζητήματα. Δουλεύουμε μεθοδικά όμως. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η χάραξη των κριτηρίων και στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε το πάρκο στον χάρτη. Είναι μία σύνθετη διαδικασία αλλά δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Η εκτίμηση μου είναι να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε εντός του 2024».

Αναφερόμενος στη Μονή της Χώρας είπε πως από το 2020 η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να τρέψει μία σειρά από μνημεία σε χώρους λατρείας.

«Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση ενεργοποιήθηκε μετά από διαδικασία αναστήλωσης. Εμείς είχαμε αντιδράσει από το 2020. Θέσαμε το θέμα της Μονής στον Ερντογάν. Αυτό που τονίζουμε είναι πως Μονή της Χώρας έχει σπάνιους θησαυρούς. Λειτουργούσε ως μνημείο και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Είναι ένα οικουμενικό αγαθό και πρέπει να διασφαλιστεί πως θα μπορεί να είναι προσβάσιμο για όλους. Τα ψηφιδωτά της Μονής θα πρέπει να παραμείνουν ακάλυπτα».

Ενώ σε σχέση με την «Γαλάζια Πατρίδα» που ίσως περιληφθεί στην ύλη των σχολικών βιβλίων είπε:

«Σε σχέση με τα σχολικά βιβλία δεν υπάρχει καμία απόφαση που να περιλαμβάνει την ύλη για την ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ στα σχολεία. Αυτό που υπάρχει είναι ένα σχέδιο. Θα περιμένουμε να δούμε εάν θα υιοθετηθεί. Δεν είναι ούτε 10 μήνες από όταν ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός διάλογος και γίνονται βήματα. Έχουμε σχεδόν μηδενικές παρεμβάσεις στο Αιγαίο. Πριν από την Χάγη θα πρέπει να υπάρχει στάδιο διαπραγματεύσεων. Η οριοθέτηση είναι ένα δύσκολο ζήτημα».

Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία και στο γεγονός πως η νέα πρόεδρος την αποκάλεσε «Μακεδονία» είπε:

«Υπάρχει ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο το οποίο εκκινεί από το ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των κρατών των δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που ξεκίνησε τις διαδικασίες να ενταχτούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με βάση αυτό, σήμερα είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη. Τα πράγματα είναι σαφή, είχαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Αυτή της στιγμή είναι απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και συνταγματική απαίτηση να τηρηθεί και να υπάρχει σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς θα είμαστε αυστηροί ως προς τη Συμφωνία. Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έλθει όταν υπάρξει πιστή εφαρμογή από την Β. Μακεδονία. Για εμένα είναι ακατανόητη η στάση της αντιπολίτευσης. Είναι προφανές πως το θέμα με τον Μπελέρη δεν το έκανε η Ελλάδα και θα έπρεπε να έχει γνώση. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να έχει υπόψιν του ο κ. Ράμμα είναι απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών».


Πηγή