Γιατί οι αλλεργίες στη γύρη είναι χειρότερες από ποτέ

Οι επιστήμονες λένε ότι οι εντεινόμενες εποχιακές αλλεργίες είναι το πρώτο κύμα επιπτώσεων στην υγεία από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Για πολλούς, το «ξύπνημα» της φύσης την άνοιξη συνοδεύεται από φαγούρα, μάτια που τρέχουν και έντονο μπούκωμα. Και το φαινόμενο αυτό όλο και χειροτερεύει.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνονται οι άνθρωποι που εμφανίζουν αλλεργίες σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η γύρη και η μούχλα, τα συμπτώματα αλλεργίας είναι πιο σοβαρά και η περίοδος της αλλεργίας διαρκεί περισσότερο από ποτέ.

Μάλιστα, μπορεί επίσης να αισθανθεί κανείς το αυξανόμενο φορτίο γύρης, ακόμα κι αν δεν έχει αλλεργική ρινίτιδα, καθώς υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η γύρη διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα κι αν δεν προκαλέσει φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες λένε ότι οι εντεινόμενες εποχιακές αλλεργίες είναι το πρώτο κύμα επιπτώσεων στην υγεία από την υπερθέρμανση του πλανήτη, μαζί με την αύξηση της έκθεσης σε μολυσματικές ασθένειες.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ζώνες ανάπτυξης αλλάζουν, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, επιτρέποντας στα φυτά και τα δέντρα να επεκτείνουν το φάσμα τους. Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτρέπει επίσης στα φυτά να ανθίζουν νωρίτερα και περισσότερο, παρατείνοντας την εποχή της γύρης. Οι αυξημένες βροχοπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα φυτά να απελευθερώνουν περισσότερη γύρη όταν ανθίζουν και η αύξηση των καταιγίδων σπάνε τους κόκκους γύρης, καθιστώντας τους πιο ερεθιστικούς και επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Επίσης, οι αλλαγές στους ανέμους σε ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά γύρης σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

«Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, η γύρη σκορπίζει ευρύτερα. Και οι άνθρωποι είναι πιθανό  να εκτίθενται σε διαφορετικούς τύπους γύρης, με τους οποίους δεν έρχονταν σε επαφή παλαιότερα», ανέφερε η Δρ Mary Margaret Johnson, ερευνήτρια στο Harvard T.H. Chan School of Public Health που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάνει τη γύρη πιο ισχυρή.

Ερευνητές στη Νότια Κορέα ανάπτυξαν βελανιδιές σε ειδικούς θαλάμους όπου μπορούσαν να ελέγξουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα γύρω από τα φυτά και προσάρμοσαν το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να ταιριάζει με την προβλεπόμενη για το έτος 2050 συγκέντρωση. Τα δέντρα φυτεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2009. Οκτώ χρόνια αργότερα, άνθισαν και οι ερευνητές συνέλεξαν τη γύρη που παρήγαγαν και τη μελέτησαν.

«Και αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι παράγονται κυριολεκτικά δισεκατομμύρια περισσότεροι κόκκοι γύρης», δήλωσε ο Lewis Ziska, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αυτή η γύρη φαινόταν επίσης να είναι και περισσότερο αλλεργιογόνος.

Αλλά και η ποσότητα της γύρης και μόνο μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση της έκθεσης στη γύρη ισοδυναμεί με περισσότερες πιθανότητες ευαισθητοποίησης, πράγμα που ισοδυναμεί με περισσότερες αλλεργίες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο έρευνας αγοράς market.us, οι παγκόσμιες πωλήσεις αντιισταμινικών, των φαρμάκων που μετριάζουν τα συμπτώματα αλλεργίας, πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στα ράφια των φαρμακείων για να βρουν ανακούφιση.

Όλο και νωρίτερα

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο αλλεργιολόγος Joseph Inglefield III λέει ότι βλέπει τις ανοιξιάτικες αλλεργίες να ξεκινούν νωρίτερα κάθε χρόνο.

«Είναι τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι ήταν παλιά», λέει.

Πρόσφατη μελέτη που ανέλυσε τις μετρήσεις για τη γύρη στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, μαζί με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο ίδιο χρονικό διάστημα, δείχνει γιατί. Βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας και της σοβαρότητας της περιόδου αλλεργίας.

Καθώς ο καιρός έχει ζεσταθεί, η εποχή της γύρης ξεκινά περίπου 20 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί οκτώ ημέρες περισσότερο. Παράγεται, επίσης, περίπου 20% περισσότερη γύρη ετησίως. Οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι τάσεις επιταχύνονται με την πάροδο του χρόνου.

Και τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ…

Τα άσχημα νέα για τους πάσχοντες από αλλεργίες δεν σταματούν εδώ. Ο Δρ Leonard Bielory, αλλεργιολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Hackensack Meridian School of Medicine στο New Jersey, λέει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του μελετούν την ευαισθητοποίηση του αμερικανικού πληθυσμού σε διάφορα αλλεργιογόνα με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των αλλεργιογόνων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Το κλίμα μπορεί να παίζει ρόλο στην αύξηση των αλλεργιών, λέει ο Bielory, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι παραπάνω από αυτό.

«Όλοι θέλουν να πουν ότι φταίει το κλίμα αυτό καθεαυτό, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι θέμα μικροβιώματος», λέει.

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα –στους πληθυσμούς των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μας και στο έντερό μας– μπορεί να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στη γύρη όταν τη συναντήσει για πρώτη φορά, κάνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει.

Εάν είστε από εκείνους που δεν τους βοηθούν πια τα φάρμακα για την αλλεργία ή πιάνετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί συχνά εισπνεόμενα, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε κάποιο είδος ανοσοθεραπείας, η οποία βοηθά να ηρεμήσει το ανοσοποιητικό και το εμποδίζει να αντιδρά τόσο έντονα, λέει ο Inglefield.

Κι αν δεν προλάβει να σας «πιάσει» φέτος, θα σας βοηθήσει την επόμενη άνοιξη κι έτσι δεν θα έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα, προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

iatropedia.gr