«Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, έχει προηγηθεί η ExxonMobil μαζί με την Total. Η Total έφυγε γιατί δεν άντεχε πια τις ελληνικές γραφειοκρατίες».
«Τώρα έχει αλλάξει το τοπίο συνολικότερα και στην Ευρώπη. Εκεί που η Ευρώπη μέχρι πρόσφατα δεν ήθελε να ακούσει φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες, τώρα, καλώς ή κακώς αλλά αυτή είναι η κατάσταση, και φυσικό αέριο ακούει και ακούει και πυρηνικά πια, είναι 7 – 8 κράτη μέλη που θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Τα πυρηνικά της Ευρώπης θα είναι περισσότερο SMR, δηλαδή μικρά πυρηνικά που έχουν λιγότερους κινδύνους», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη:
«Το ανατολικότερο οικόπεδο, κόβει στη μέση το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
«Τώρα έρχεται μια δικαίωση της ελληνικής θέσης, εδώ και μια δεκαετία, και πρακτικά είναι και μια έμμεση απάντηση στην Τουρκία που δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά», τονίζει, ενώ για την αντίδραση της Τουρκίας στις εξελίξεις, επισημαίνει:
«Προς το παρόν, με ουδέτερο τρόπο, αναφέρουν απλώς την είδηση χωρίς να το σχολιάσουν. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ενώ στην πρώτη περίπτωση της ExxonMobil, η ExxonMobil δεν είχε ακουμπήσει καθόλου τουρκολιβυκό μνημόνιο ήταν πιο δυτικά δεν είχε καμία εμπλοκή, τώρα έχει εμπλοκή η Chevron, νομίζω ότι δεν θα διανοηθούν οι Τούρκοι να κάνουν οτιδήποτε. Όλα αυτά που κάνουν και στην ΑΟΖ της Ελλάδας και στην ΑΟΖ της Κύπρου τα κάνουν όταν απέναντί τους έχουν εταιρίες ευρωπαϊκές. Σε αμερικάνικες εταιρίες δεν έχουν τολμήσει να κάνουν μέχρι τώρα τα δικά τους».
«Το ενδιαφέρον της Chevron έχει εκδηλωθεί εδώ και πολλούς μήνες»
Όπως λέει ο ευρωβουλευτής:
«Το ενδιαφέρον της Chevron έχει εκδηλωθεί εδώ και πολλούς μήνες, απλά τώρα αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση με μια καθυστέρηση που εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι».
«Αν κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση και στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να πάμε γρήγορα στην Chevron και στην ExxonMobil, μπορούμε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να έχουμε αποτέλεσμα. (…) Εγώ εκτιμώ ότι αν υπάρξει σαφής πολιτική βούληση μέσα σε τρία χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», υπογραμμίζει.
«Πιστεύω ότι με αυτήν την εξέλιξη έχει η ελληνική κυβέρνηση, αν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει γίνει, κρατώ πάντα επιφυλάξεις γιατί δεν είναι πολύ αποτελεσματική η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αν πραγματικά αξιοποιήσει αυτό το νέο όπλο που έχουμε στη διπλωματική μας φαρέτρα, νομίζω ότι θα πάει πολύ καλά η ιστορία».
«Μακάρι να έχουμε θετικές εξελίξεις», καταλήγει.
Πηγή