Για ποιες επιχειρήσεις θα ισχύσει το «κούρεμα» των προμηθειών στις συναλλαγές POS

«Πλαφόν» στις προμήθειες που επιβάλλονται σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS, βάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Αυτό βεβαίως που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα είναι σε ισχύ για διάστημα 3 ετών και θα αφορά μόνον την λεγόμενη «Μικρή Λιανική». Το υπουργείο προώθησε την διάταξη, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις που είχε με τράπεζες, εκκαθαριστές συναλλαγών και τις εταιρίες Visa και MasterCard.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Ανοιχτά» για την εξεύρεση σχετικής «φόρμουλας» εμφανίζονταν μόνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με το πλαφόν να επιβάλλεται νομοθετικά στη λεγόμενη «μικρή λιανική» για είδη καθημερινής και ευρείας χρήσης, δεδομένου ότι τα υψηλά κόστη προμηθειών επιβαρύνουν υπέρμετρα μικρούς επαγγελματίες /επιχειρηματίες, που διαπιστώνουν πως περιορίζεται έως και μηδενίζεται το όποιο καθαρού κέρδους προέρχεται από τόσο μικρές συναλλαγές.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για την μείωση των προμηθειών

Έτσι, η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ, στη λεγόμενη «Μικρή Λιανική», δεν θα υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «κουρεύονται» στο μισό οι προμήθειες για τις συναλλαγές μέσω POS, που ήταν αναγκασμένοι να δώσουν οι επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη μικρή λιανική. Βάσει της σχετικής ρύθμισης προβλέπεται, ότι η προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας συναλλαγής που δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ στη λεγόμενη «Μικρή λιανική». Η συγκεκριμένη διάταξη θα είναι σε ισχύ για τα επόμενα 3 χρόνια στις συναλλαγές που γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Αντίστοιχα:

Η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών ορίζεται στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%.
Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών ορίζεται σε 0,10%.

Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από την ρύθμιση

Η ρύθμιση ωστόσο δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις και μάλιστα εξαιρούνται αυτές που έχουν τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας και εκείνες που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Μάλιστα, θα πρέπει να έχουν και συγκεκριμένους Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων (“MCCs”) και συγκεκριμένα:

MCC – 5411: Παντοπωλεία & mini markets
MCC – 5994: Πρακτορεία Τύπου & Περίπτερα
MCC – 5192: Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες
MCC – 5993: Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία
MCC – 5462: Αρτοποιεία
MCC – 4121: Ταξί
MCC-5441: Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών
MCC-5451: Καταστήματα Γαλακτοκομικών προϊόντων
MCC – 7216: Στεγνοκαθαριστήρια
MCC – 7251: Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων
MCC – 5697: Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων
MCC – 5949: Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, υφασμάτων κ.α.
MCC – 5499: Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα
MCC – 5399: Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων
MCC – 5331: Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών).


enikonomia.gr