Γερμανία υπέρ Κύπρου: «Δεν είναι αποδεκτή μια λύση δύο κρατών», λέει η γερμανίδα ΥΠΕΞ

Σαφή θέση υπέρ των ελληνοκυπριακών θέσεων πήρε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Κασουλίδη και δήλωσε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια λύση μόνο στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.«Μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν είναι αποδεκτή», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Γερμανίδα υπουργός ζήτησε δε από την τουρκική πλευρά διάθεση για διάλογο, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανόνων, αλλά και αποφυγή κλιμάκωσης κατά την προεκλογική περίοδο. Από την πλευρά του και ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η διχοτόμηση δεν μπορεί να αποτελεί λύση και προειδοποίησε ότι «αν το παρόν στάτους κβο παραμείνει, τότε προχωρούμε προς τη διχοτόμηση», η οποία θα προκαλέσει νέα προβλήματα.

Η κυρία Μπέρμποκ διαβεβαίωσε τον Γιαννάκη Κασουλίδη για τη γερμανική αλληλεγγύη, τόσο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό – όπου, όπως επισήμανε, η Κύπρος δέχεται, με βάση τον πληθυσμό της, τους περισσότερους αιτούντες άσυλο από κάθε ευρωπαϊκή χώρα -, όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. «Ως χώρα με τη δική της ιστορία διχοτόμησης, μπορούμε να κατανοήσουμε την απογοήτευσή σας για το υφιστάμενο στάτους κβο ίσως κάπως καλύτερα από ό,τι άλλοι λαοί στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέρμποκ και δήλωσε ότι η Γερμανία στέκει σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μια λύση μόνο υπάρχει, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν είναι αποδεκτή», υπογράμμισε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον κ. Κασουλίδη, ο οποίος, σημείωσε, έχει προσωπικά προσηλωθεί στην προσπάθεια για την επίτευξη προόδου στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. «Είμαστε στη διάθεσή σου για να σε στηρίξουμε στον διάλογο με τον Βορρά», πρόσθεσε η υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα οι Τουρκοκύπριοι να επιστρέψουν στο πρόγραμμα IMAGINE, στο πλαίσιο του οποίου τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις χιλιάδων μαθητών και των δασκάλων τους, προκειμένου «η πράσινη γραμμή να μην είναι ένα σταθερό τοίχος στο μυαλό των ανθρώπων».


cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ