Γεωργία: Βίαιες συγκρούσεις σε διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τους «ξένους πράκτορες»

Η οργή ξεχειλίζει στην Τυφλίδα. Διαδηλωτές πολιόρκησαν το κοινοβούλιο της Γεωργίας. Πέταξαν πέτρες στα παράθυρα και εναντίον των αστυνομικών. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού όμως το πλήθος αρνήθηκε να αποχωρήσει. Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στους γύρω δρόμους. Ακολούθησαν βίαια επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις.

Τις βίαιες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση των βουλευτών να εγκρίνουν σε πρώτη φάση το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες». Η αμφιλεγόμενη νομοθεσία προβλέπει πως μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης θα διώκονται εάν περισσότερο του 20% των εσόδων τους προέρχεται από το εξωτερικό.

«Πρόκειται για νομοθέτημα παρόμοιο με το νόμο για τους «ξένους πράκτορες» που εφαρμόζεται στη Ρωσία. Εκείνοι εισήγαγαν τον δικό τους νόμο το 2012 και όλα αυτά τα χρόνια τον ισχυροποίησαν με στόχο να πιέσουν τους επικριτές της κυβέρνησης. Στη Γεωργία το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πέρασε σε πρώτη φάση αποτελεί προειδοποίηση ότι οδεύουμε προς ένα απολυταρχικό καθεστώς», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Κανονικά εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις, τις καλύπτουμε. Όμως τώρα βρισκόμαστε υπό την ευθεία επίθεση της κυβέρνησης και πρέπει να προστατευτούμε», ανέφερε ο δημοσιογράφος, Μιχεήλ Γκβατσάβα.

Μετά από μια εβδομάδα έντονων αντιδράσεων το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό όνειρο» ανακοίνωσε ότι αποσύρει το νομοσχέδιο άνευ όρων επικαλούμενο την ανάγκη να μειωθεί η κοινωνική αντιπαράθεση.


Πηγή