Τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούν τα νέα προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του κατά την εκδήλωση του ΕΛΓΟ- Δήμητρα για τον απολογισμό των προγραμμάτων κατάρτισης των αγροτών.
Η προτεραιότητα στην αγροτική εκπαίδευση αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, σημειώνοντας ότι τα νέα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να κινηθούν:
- Με βάση τις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής
- Τη χρήση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή
- Τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επισιτιστικής επάρκειας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι δεν τίθεται κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας για τη χώρα, καθώς ήδη οι εισαγωγείς του χώρου κινούνται για την κάλυψη των 250 χιλ. τόνων που εισαγάγαμε από Ρωσία και Ουκρανία, από εναλλακτικές αγορές. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει κάθε διευκόλυνση.
Υπενθύμισε ότι έχει επανεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής ασφάλειας που παρακολουθεί το θέμα και σημείωσε ότι ήδη μαλακό σιτάρι και αραβόσιτος συμπεριλαμβάνονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις ως κίνητρο για ενίσχυση των καλλιεργουμένων εκτάσεων.
Τέλος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των αγροτών που λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να καλύψει μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής, ενώ σημείωσε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την εργαλειοθήκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αποτελεί στόχο του υπουργείου η κάλυψη της διαφοράς με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με βάση τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής. «Ο αγρότης είναι πλέον ένας σύγχρονος επιχειρηματίας και οφείλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική, παραγωγική του δραστηριότητα», είπε, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός των προσεχών ημερών, βγαίνει η προκήρυξη για το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον αγρότη παραγωγό, αυτόν που με τον κόπο του παράγει προϊόντα για κατανάλωση και εξαγωγή, είπε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, προσθέτοντας ότι στηρίζοντας τον αγρότη στην πράξη στηρίζουμε την ελληνική ύπαιθρο.